Sveta Marija - Gospa od La Saletta

Sveta Marija - Gospa od La Saletta

marijansko svetište u srcu francuskih Alpa

( 19. rujna 1846.)
spomendan 19. rujan


Gospino svetište na 1787 metara nadmorske visine

Marijansko svetište Naše Gospe Saletske nalazi se u francuskim Alpama (biskupija Grenoble-Vienne) i osim pobožnosti prema Mariji, diči se ljepotama alpskih krajolika i vrhova. Samo svetište nalazi se na 1787 metara nadmorske visine. Ovo marijansko svetište je jako mirno hodočasničko mjesto. Nema trgovina, kafića, restorana, suvenirnica te vreve i buke od mnoštva hodočasnika, kao u mnogim drugim svjetskim svetištima. Okolnih kuća i naselja također nema. Smještajni “Hotellerie” postoji uz samo svetište s preko 230 soba za hodočasnike, posjeduje restoran s 530 mjesta, muzej i suvenirnicu nabožnih predmeta s knjigama. Vlasnik svega toga je svetište koje se nalazi na jugu Francuske, u regiji Rhône-Alpes, Departement Isère, pokrajini Dauphiné, u regiji Corpsa, a na području mjesta La Salette-Fallavaux u Beaumontu. Od Grenoblea je udaljeno oko 80 km, od Corpsa 14 km te od Gapa 60 km. Bazilika i svetište nalaze se između alpskih vrhova: Mont Planeau (1804 m), Gargas (2208 m), Chamoux (2198 m) i Croix de Rougny (2259 m). Svetište se nalazi na području nacionalnog parka Ecrins i nedaleko od granice s Italijom. Veliki pogled od svetišta seže na Dévoluy, Obiou, jezero Sautet, Pellafol i desno Mont Aiguille, du Vercors. Mjesto nudi odmor i tišinu, za tijelo i dušu, odnosno veličanstveni odmor u “pustinji”. Također se može planinariti. Corps se nalazi na pola puta između Gapa i Grenoblea. Selo La Salette smješteno je u dolini, ali je ipak na nadmorskoj visini oko 1100 metara. Od Corpsa do svetišta vodi vijugava brdsko-planinska cesta duga 14 kilometara, a razlika je 900 metara nadmorske visine. Od Genfa do Grenoblea može se doći vlakom. Od Grenoblea ljeti dva puta dnevno vozi autobus direktno do samog svetišta. Lyon i Grenoble imaju zračnu luku. Preko ljeta ovdje nije vruće, dnevne temperature su oko 20 stupnjeva, a noći su hladne. Zimi ima obilnija snijega. Za vrijeme hodočasničke godine od svibnja do rujna za hodočasnike njemačkog govornog područja u to vrijeme u svetištu djeluje i svećenik koji govori njemački jezik. Svetište jedanaest puta godišnje na nekoliko jezika izdaje svoj mjesečnik pod nazivom “Poruka”. U ovoj francuskoj regiji Visokih Alpi, u kojoj se isprepliću snijegom prekriveni planinski vrhunci, nepregledne livade i velika planinska jezera, usred takva prirodnog bogatstva smještena su i dva marijanska svetišta Notre Dame da La Salette i Notre Dame du Laus.

Nedaleko od njih je i Velika Kartuzija La Grande, mjesto gdje i danas žive kartuzijanci, vjerni sljedbenici svog utemeljitelja svetog Brune, poznati kao najstroži katolički red.

Gospino ukazanje 19. rujna 1846. g.

Prema navodima vidioca, 19. rujna 1846. Gospa se ukazala djeci dok su čuvali krave na planini iznad La Salette u južnoj Francuskoj. Melanie Mathieu Calvat, u dobi od petnaest godina, i Maximin Giraud, u dobi od jedanaest godina, bili su zapanjeni pojavom lijepe dame u krugu od sjajnog svjetla, divno odjevene, ali uplakane. Dala im je poruku upućenu “svem njezinu narodu”. Gospa se djeci najprije ukazala pored izvora u sjedećem položaju, glave uronjene u rukama, kao da zbog nečeg tuguje. Oko vrata na dvostrukom lančiću visio je križ s raspetim Isusom, a na rubovima križa visjela su kliješta i čekić. U jednoj velikoj poruci Gospa poziva sve ljude na obraćenje (molitva i post), da ne rade nedjeljom, jer u protivnom neće imati uroda u žitu, voću i krumpiru. Ako se ljudi ne okrenu Bogu, bit će proliveno mnogo krvi, a zemlju će pogoditi velike nevolje. Prozvali su je kao Notre-Dame de La Salette (Naša Gospa Saletska). Gospa se samo jednom ukazala djeci, ali razbuktala se velika pobožnost prema Mariji i nekoliko papa odobrilo je pobožnost koja se tamo razvila ali ipak ne privlači velik broj vjernika kao Lurd ili Fatima.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Ukazanje je kao stvarno i istinito potvrdio tadašnji biskup biskupije Grenoble-Vienne mons. Philibert de Bruillard 19. rujna 1951. godine. Dana 19. svibnja 1852. godine položen je kamen temeljac za gradnju Marijine bazilike na mjestu Gospina ukazanja. Nova romanička crkva posvećena je 1861. godine. Današnji je biskup mons. Guy de Kerimel odgovoran za ovo svetište. Crkva je komisijski istraživala ovaj fenomen i priznala vjerodostojnost 15. studenog 1851. godine kao i Gospinu poruku za javnost. Vidjelica Melanija je kao redovnica u samostanu kraj Napulja 1878. godine dala svjedočanstvo o ukazanju Majke Božje u La Saletteu i ponovila sadržaj poruke. Papa Leon XIII. primio je u privatnu audijenciju 3. prosinca 1878. godine vidjelicu Melaniju i odobrio novi Red Majke Božje. Naime, za vrijeme ukazanja, 19. rujna 1846. godine, Presveta Djevica je Melaniji na francuskom dala pravila jednog novog reda.

Misionari i misionarke Naše Gospe  Saletske

Redovnička zajednica odnosno Kongregacija misionara Naše Gospe Saletske nastala je u svibnju 1852. godine. Danas Kongregacija broji 920 redovnika koji djeluju u više od 23 zemlje svijeta na svih pet kontinenata. Zovu se i Saletinci (MS). Djeluju u nekoliko provincija u Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Brazilu, Angoli, Indiji, SAD-u, Filipinima, …

Sestre misionarke Naše Gospe Saletske nastale su 1964. godine. Danas ih ima oko 170 i djeluju u Poljskoj, Francuskoj, SAD-u, Brazilu, Filipinima i Angoli.

Ove dvije redovničke zajednice u svijetu pronose poruku Gospe Saletske te šire duh i duhovnost ovog svetišta. Tako diljem svijeta otvaraju marijanska svetišta Gospe Saletske. Više o ovom hodočasničkom mjestu možete pronaći na web stranici samog svetišta www.lasalette.cef.fr.