Molitva je svjetlo Duše

Nagovor Pseudohrizostoma

( Petak nakon Pepelnice)

Nagovor Pseudohrizostoma Molitva i razgovor s Bogom najveće su dobro. Oni naime predstavljaju združenje i sjedinjavanje s Bogom.I kao što se  tjelesnoe oči gledajući svjetlost rasvjetljuju,  tako isto  i duh koji Boga motri postaje rasvijetljen njegovim neizmjernim svjetlom. Mislim na onu molitvu koja se ne obavlja iz pukog običaja nego iz dna duše, ona koja se ne propisuje u određena vremena i u određene ure nego se obavlja neprekidno, danju i noću. Duh svoj moramo iznenada k Bogu usjeriti ne samo onda dok u molitvi razmatramo nego i tada moramo u jedno staviti želju za Bogom i sjećanje na Boga kad smo zauzeti nekim dužnostima ili brigom oko siromašnih, ili drugim brigama, ili  korisnim djelima dobroćinstva da bi sve to, kao solju potkrijepljeno ljubavlju prema Bogu, postalo ugodna hrana Gospodinu. Doista ćemo od toga imati obilnu korist neprekidno, kroz cijeli život, ako Njemu poklonimo što više vremena.

Molitva je svjetlo duha, prava spoznaja Boga, posrednica između Boga i ljudi. Duh čovjekov, molitvom uzdignut gore prema nebu, grli Gospodina neizrecivim zagrljajima, poput djeteta, što dozivlje svoju majku plačući, čezne za Božanskim mlijekom. Traži, istina, ostvarenje svojih želja ali prima darove bolje od svake vidljeve stvari.

Molitva, naime, stoji  pred Bogom kao časna posrednica: razveseljuje duh i smiruje mu osjećaj. Kad govorim o molitvi, nemoj misliti da su to samo riječi. Molitva je želja za BOgom, neizreciva pobožnost koja nije dar čovjekov nego učinak milosti Božje. O njoj Apostol veli: "Što da molimo da b nam se ostvarilo, ne znamo; ali sam Duh posreduje za nas neizrecivim jecajima"

Onaj koga Gospodin takvom molitvom obdari,stekao je bogotsvro koje mu nitko ne može odnijeti, i nebesku hranu koja duh zasićuje.Tko je nju jednom okusio, rasplamćuje se vječnom željom za Gospodinom; njegov duh ižaruje poput najužarenije vatre. Ako molitvu želiš istinski obaviti, oslikaj dom  svoj čednošću i poniznošću. Rasvijetli ga svjetlošću pravednosti. Dobrim djelima, isprobanima poput komadića željeza, ukrasi dom svoj. Umjesto zidovima i kamenjem ukrasi ga vjerom i velikodušnošću. Postavi molitvu iznad svega kao zabat kuće, na ukras kuće, da sav dom svoj za Gospodina pripraviš i da Gospodina primiš kao u kraljevskoj isjajnoj palači. Drži Gospodina u duši svojoj po milosti njegovoj kao svetu sliku u hramu Duše svoje.