Bogatstvo Božje Dobrote

iz Govora Svetoga Grgura Nazijanskoga, biskupa

( Prvi korizmeni tjedan, ponedjeljak )

iz Govora Svetoga Grgura Nazijanskoga, biskupa Upoznaj odakle imaš da jesi, da diše, da misliš i znadeš - i što je najviše - da Boga spoznaješ, nadaš se kraljevstvu nebeskom, promatranju slave, sada doduše u ogledalu i zagonetci, a onda potpunije i čišće, da si sin Božji, subaštinik Kristov i da si - da odvažnije rečem - postao bog:  odakle tebi sve to, i od koga?Ili  - govoreći o ovim malim i vidljivim stvarima - čijim darom i darežljivošću  promatraš ljepotu neba, tijek sunca, okrug mjeseca, mnoštvo zvijezda i onaj sklad i red koji se u  svemu tome očituje kao u liri?
Tko ti je dao kišu, poljodjelstvo, hranu, umjetnost, stanove, zakone, države, blag život i prožetčovječnošću, prijateljstvo i usrdbno drugovanje s onim s kim si u stanu?
Odakle ti to da su ti ove životinje dane da ih pripitomiš i njima se služiš, a druge pak da se njima hraniš?
Tko te postavi za gospodara i krlja nad svim stvarima koje su na zemlji?
Tko je -da ne zalazim u pojedinosti - djelitelj svega  onoga čime se čovjek odlikuje nad ostalim živim bićima?
Zar ne Bog koji sada prije svega i za sve od tebe tražidobrohotnost? Zar nas ne bi bilo sram - kad smo od Njega toliko toga dijelom dobili, a jednim se dijelom nadaamo - ne uzvratiit Mu ni tu jednu stvar, to jest milosrdnost. On koji je Bog i Gospodin, nije se stidio nazavati se našim Ocem, zar onda da se mi odreknemo onihkoji su nam srodni?
Nipošto, braćo moja i prijatelji, nipošto ne dopustimo da loše upravljamo stvarima koje su nam povjerene po Božanskom daru, da ne bismo čuli Petra koji negdje veli: " Sramite se koji tuđe držite, stavite sebi za uzor Božju pravednost, i nitko neće biti siromah."
Dok drugi trpe oskudicu, ne nanosimo sebi muku okonagomilavanja i čuvanja novca da nas ne bi napaonadahnuti Amos svojim jetkim i prijetećim govorom kad na ovaj način kaže: "Pa dobro, koji velite: Kad li će mlađak proći, da bismorasprodali žito, i subota da otvorimo svoje blago?"Mi se povedimo za onim prvim i najvišim Božjim zakonom. On daje kišu pravednicima i grešnicima i čini da sunce izlazi jednako za sve.Svim zemaljskim živim bićima pruža slobodnu zemlju, izvore , rijeke i šume; zrak pticama i vodu onome što živi u vodi. Svima je u izobilju dodijelio prvotne životne potpore koje nisu ničijom vlasti zaposjednute, nikakvim zakonom ograničene ili odmjerene granicama. Te su životne potpore zajedničke, znatne i obilate. Dane su bez ikakvog nedostatka kako bi Big  jednakošću dara ukrasio jednako dostojanstvo naravi i pokazao bogatsvo svoje Dobrote.