Isus Krist, pravi Bog i pravi Čovjek

 


 

Isus Krist i sv.Franjo

Isus Krist je druga Božanska Osoba, Sin Božji. Od vječnosti je pravi Bog, u vremenu je postao pravi pravcati Čovjek. Došao je među nas ljude, primio je sve ovo naše ljudsko: našu narav, tijelo, krv, postao našim bratom.

Majka Ga je Marija po Duhu Svetom začela i devet mjeseci nosila pod svojim djevičanskim Srcem. On se rodio u šatlici, u judejskom gradu Betlehemu. Djetinjstvo i mladost je Isus proveo u svom zavičaju  Nazaretu. Stoga se naziva Nazarečanin. Rastao je, jeo je i pio, osjećao je glad i žeđ, spavao je i bio umoran. Ljudski je osjećao, volio je, radovao se i tugovao. Podnosio je zimu i vručinu. Trpio je i podnosio ljudsku zlobu, nesporazume.

Isus je bio jedinstven i izuzetan Čovjek. On je jedini bio bez zloće, bez zlobe, bez grijeha i bez strasti, zaista uzorni tip čovjeka. Živio je dosta kratko, samo 33 godine. Živio je sveto i pravedno. Molio je satima i po čitave noći.

Kad mu je bio oko trideset godina počinje svoje javno djelovanje. Kao mladi Učitelj počeo je propovijedati i navješćivati Radosnu vijest, Evanđelje, novi Božji svijet, nove odnose prema Bogu i ljudima. On je donio osloboditeljsku poruku  za sve ljude  i On jedini je mogao osloboditi ljude od grijeha, zla i zloga.  Oko sebe je okupio ne veliki broj učenika od kojih je izabrao dvanaest Apostola.

Isus je jedini prošao ovom zemljom čineći samo dobro. Tješio je žalosne, liječio i ozdravljao bolesne, opraštao grešnicima, uskrisivao mrtve i pomasgao svima. Njegova čudesa, koja svjedoče da je pravi Bog, bila su znakovi Božje spasiteljske i osloboditeljske Nazočnosti ljudima. Istočni grijeh koji su učinili prvi ljudi bio je tako velik da nitko drugi nije mogao dati zadovoljštinu za nj i za sve druge grijehe osim Bogočovjeka Isusa Krista.

Farizeji i saduceji nisu prihvatili Isusa. Dali su ga uhvatiti i predali rimskoj vlasti, zahtjevajući za Njega smsrtnu osudu.  Isusa je na smsrt osudio rimski namjesnik Poncije Pilat. Morao je nositi križ na Kalvariju i na križu je umro davši Bogu zadovoljštinu za sve grijehe ljudi.

Isus je treći  dan slavno ustao iz groba kako je i prorekao. Svojim usrksnućem pobjedio je smrt, grijeh, sotonu i svako zlo.  Time je pokazao da je pravi Bog i Čovjek. Isus je nakon svoga uskrsnuća povjerio Apostolima da navještaju Evanđelje i krste ljude u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga te tako nastave djelo Spasenja i Otkupljenja.