Sveti Jenaro Sanchez Delgadillo

Sveti Jenaro Sanchez Delgadillo

svećenik, mučenik

(1876. - 1927)
spomendan 17. siječanj

Rođen je 19. Rujna 1976 u gradiću Agualele od roditelja Kristofera i Julije Sanchez Delgadillo. Kada je dobio stipendiju kao izvrsni učenik stupio je u sjemenište Guadalajara. Nakon potrebnih studija zaređen je za svećenika u kolovozu 1911. Svećeničku službu obavljao je poslušno i s velikim žarom u svojoj biskupiji. Bio je elokventan, a slovio je za dobrog propovjednika koji se mnogo pripremao za svete sakramente

Sredinom dvadesetih godina 20. st. u Meksiku je zavladao anticrkveni režim. Poslije zabrane javnog štovanja katoličke vjere on je služio Sv. Mise u tajnosti  u domovima vjernika.

Kobnog 17. siječnja 1927. krenuo je u polje s lokalnim muškarcima i mladićima, a vojnici režima su mu napravili zasjedu.

Nakon što je zasjeda otkrivena, iako su mu rekli da može pobjeći Jenaro je odlučio ostati i suočiti se s posljedicama. Uhitili su ih i vezali. Zahvaljujući njegovu zalaganju ostali su pušteni međutim on je u ponoć istog dana odvezen u Tecolotlan. Brdo koje se zove La Loma o Cruz Verde, vojnici su izabrali za mjesto pogubljenja.

Okružili su svećenika. On im je rekao: „Namjeravate me objesiti. Ja vam opraštam,kako što Bog uvijek oprašta. Neka živi Krist Kralj!“  Vezali su ga konopcem oko vrata i objesili za obližnje drvo. Nakon nekoliko sati mržnja je vojnike natjerala da se vrate na mjesto zločina. Prije zore iskalili su svoj bijes nad mrtvim tijelom. Upucali su Jenara u lijevo rame i oslobodili ga konopca. Mrtvo tijelo je jedan od vojnika bajunetom probo. Njegovi zemni ostatci su odmah prema naredbi vlasti pokopani.

Sedam godina kasnije Crkvene vlasti su dozvolile da se njegovi zemni ostatci prenesu u župu Tecolotlan Cocula, Jalisco. Svetim ga je 21. svibnja jubilarne 2000. proglasio bl. Ivan Pavao II.