Sveti Remigije Isore

isusovac, misionar, mučenik

( 1852.- 1900.)
spomendan 9. srpnja

 


isusovac, misionar, mučenik

Godine 1900. poginuo je sa svojim redovničkim subratom Modestom Andlauerom otac Remigije Isoré, francuski isusovac i misionar u Kini. On se rodio 22. travnja 1852. u Bambequeu. Više je nauke svršio u Velikom sjemeništu u Cambraiu. Prije svećeničkog ređenja poslan je za odgojitelja i učitelja u kolegij u Roubaixu, gdje je među mladima uspješno djelovao te stekao dragocjeno odgojno iskustvo. Tada je u njemu dozrela misao da stupi u Družbu Isusovu.

Stupio je u isusovački novicijat, a zatim je kao misionar poslan u Kinu. Ondje najprije dovrši teološke nauke, a potom je 31. srpnja 1886., na blagdan Sv. Ignacija, zaređen za svećenika.

I sad je počelo njegovo misionarsko djelovanje. Najprije kroz nekoliko godina poučavaše u kolegiju u Tciangkkiatciangu. Nakon toga poslan je u selo Ui, gdje je preuzeo brigu za jednu djevojačku školu, jedan mali kolegij od 40 gojenaca te jednu područnu crkvu u udaljenosti od 40 km. Na žalost, nije dugo radio, jer je za vrijeme bokserskog ustanka postao žrtvom mržnje pa je ubijen i završio svoj život i djelovanje kao mučenik.

Blaženim je proglašen skupa s ostalih 55 mučenika iz istog razdoblja 17. travnja 1955. Talijanski isusovac o. Celestin Testore prigodom beatifikacije svih tih mučenika napisao je njihov životopis pod naslovom Palme i krune na Žutoj rijeci. I ti su blaženi mučenici ispisali lijepe stranice povijesti Crkve u Kini. Nadamo se da će njihova krv, kao i patnje mučenika iz novije kineske povijesti, biti zalogom blagoslova za budućnost Crkve u toj najvećoj i najbrojnijoj zemlji svijeta.