Sveti Pankracije

mučenik

(290.-304.)
spomendan 12. svibnja

mučenikMladi rimski đak .Bilo mu je samo 14 godina kad je, za vrijeme Dioklecijanovog ili Valerijanovog progonstva kršćana, pretrpio mučeništvo. Odrubljena mu je glava. Prema jednom nepouzdanom, kasno nastalom svjedočanstvu, Pankracije je bio sin bogatih roditelja. Živio je u Smirni (danas Izmir u Turskoj). Prema drugom jednom izvoru, Pankracije je rođen negdje na Istoku. Njegov ga je otac poslao u Rim na školovanje. Pankracije je volio prirodu i šetnje. Tako je prilikom jedne šetnje upoznao rimskog biskupa Marcelina koji ga je kroz razgovor upoznao s kršćanstvom. Tako je zavolio kršćanstvo da se odmah uključio u katekumenat. Kad je umro Pankracijev otac, dječak je ostavio Smirnu pa se zajedno sa svojim stricem Dionizijem nastanio u Rimu. Došavši u Rim primili su sveto krštenje. Njegov stric je umro naravnom smrću. Pankracija je tada prihvatila mlada kršćanska obitelj, koja je za vrijeme progonstva u svome domu skrivala papu Marcelina. Kad je papa uhvaćen i ubijen, osuđen je i dječak Pankracije zato što nije odao papino sklonište. Glava mu je odrubljena na Aurelijskoj cesti. Moći njegove glave se časte u bazilici svetoga Ivana na Lateranu.

Istina jača od legende. Nad njegovim grobom je 500. godine podignuta bazilika. Kolikogod svjedočanstva o njegovu životu bila nepouzdana, ostaje činjenica da je njegov grob privlačio rimske vjernike tako jako da je već 500. godine nad njim bila bazilika, kao i činjenica da su se rimski novokrštenici na Bijelu nedjelju okupljali nad njegovim grobom da obnove svoja krsna obećanja i da odlože svoje bijelo krsno ruho. Tamo su se zaklinjali kršćani da će na sudu govoriti istinu. Zato je Pankracije zaštitnik zadane riječi i zakletve. Štovanje svetoga Pankracija je po Europi najviše proširio sveti Bonifacije.

Zaštita svetoga dječaka. Zaštitnik je katekumena i novokrštenika, prvopričesnika, mladeži, djece (u Francuskoj), njemačkih vitezova, zakletvom zadane riječi, zaštitnik od glavobolje i grča, protiv krivokletstva i krivog svjedočenja, mladih usjeva i cvijeća od mraza, svibanjskih promjena vremena.