Blažena Marija Ana od Isusa

djevica, sestra mercenaria

( 1565.  1624.)
spomendan 17. travnja

 


djevica, sestra mercenariaBlažena Marija Ana od Isusa rođena je u Madridu 21. siječnja 1565. godine. Iako su je roditelji htjeli udati, ona je imala drugi cilj - posvetiti se Kristu. Zbog njezina opiranja udaji otac ju je dao u kuhinju pod nadzor stroge i neljubazne služavke. Kad joj je majka umrla, stanje se pogoršalo jer je dobila zlu maćehu. Kako je nisu mogli slomiti, uskoro su odustali od preodgajanja.

Napustila je roditeljsku kuću i u maloj iznajmljenoj sobici posvetila se molitvi i žrtvi. Obilazila je bolesnike i za njih se skrbila. Kako je bolovala od čudne bolesti ruku, nisu je primili ni u jednu redovničku zajednicu. Živjela je u blizini crkve gdje je bio red mercedarijevaca. Oni su je godinama poznavali i znali za njezinu ljubav prema Kristu i siromasima pa su joj dopustili da obuče redovničko odijelo.

Bilo je to 4. travnja 1613. godine. Zahvaćena teškom bolešću i iskušana mnogim kušnjama, Marija Ana od Isusa, umrla je 17. travnja 1624. godine. Nadbiskup Malage, kardinal Di Trejo koji je 14 godina pratio izbliza njezin život, napisao je iscrpno izvješće u rujnu 1627. godine u kojem je posvjedočio da je bio prisutan pri prvom otvaranju njezina groba, tri godine poslije smrti i da je tijelo bilo neraspadnuto. Mariju Anu od Isusa blaženom je proglasio papa Pio VI. dekretom od 18. siječnja 1783. godine.