Blažena Marija Elizabeta Hasselblad

Blažena Marija Elizabeta Hasselblad

redovnica, obnoviteljica Reda Svete Brigite Švedske

(1870. - 1957.)
spomendan 24. travanj

 


 

 

 Blažena Marija Elizabeta je rođena 4. lipnja 1870. u velikoj obitelji s ukupno trinaestero braće i sestara, iako nisu sva djeca preživjela u odrasloj dobi.
Njezini roditelji odgojili su svu djecu u protestantskom duhu, s dubokom vjerom u Boga i s ljubavlju prema Riječi Božjoj.
Elizabeth je bila kao dijete podložna mnogim zarazama te je cijelog života bila krhkog zdravlja.
Pokušavajući naći posao, 1888. stigla je u New York.
Želeći skrbiti o bolesnima studirala je medicinu kao način izražavanja svoje ljubavi prema Bogu.
Kroz svoj rad došla je u kontakt s irskim i talijanskim radnicima. Vjera u Boga koju su ti pacijenti pokazali te njihova velika ljubav prema Katoličkoj crkvi potaknule su Elizabeth na dublje promišljanje.
Kroz sva njezina iskustva sve je više s vremenom postala uvjerenija da je Bog poziva ući u Katoličku crkvu. Tako je 1902. Elizabeth bila krštena, a nakon hodočašća u Rim primila je sakrament potvrde. Nedugo nakon toga osjetila je duhovni poziv.
Stoga joj je 1906. papa Pio X., na njezinu želju, odobrio življenje prema pravilima Reda Presvetog Otkupitelja svete Brigite Švedske, svetice koju je bl. Elizabeth izrazito štovala.
Ljubav koju je Elizabeth imala za ovu veliku sveticu bila je tako intenzivna da ju ništa nije moglo spriječiti u oživljavanju ove nekoć velike i plemenite družbe. Iako je bila suočena s mnogim razočaranjima u svojim pokušajima, 1911. u njezinim nastojanjima pridružile su joj se tri Engleskinje, a što je bio početak oživljavanja Reda.
Kroz mnoge teškoće i razočaranja Elizabeth nikada nije izgubila iz vida svoje poslanje. Godine 1931. primila je vatikansko odobrenje za život i rad u kući sv. Brigite u Rimu, a preko njezinog napornog rada ovaj red se proširio po mnogim zemaljama, uključujući i Indiju.
Elizabeth je tijekom Drugog svjetskog rata pomagala onima koji su proganjali nacisti, odijevala je i hranila gladne i uplašene izbjeglice, a sve to je učinila riskirajući vlastiti život.
Tijekom svih tih djelatnosti nastavila je moliti za međusobno približavanje mnogih različitih kršćanskih denominacija, u nadi da će se i drugi također vratiti pod okrilje Katoličke crkve. Tu nadu u vjersko pomirenje i jedinstvo imala je do kraja svog života. Preminula je 24. travnja 1957., a blaženom ju je 9. lipnja  2000. proglasio papa Ivan Pavao II.