Sveta Margareta Ugarska

princeza i redovnica

(1242. – 1270.)

spomendan 18. siječnja

 


princeza, redovnica, mistikaSveta Margareta je rođena u  na ugarskom dvorcu Klisa kraj Splita 1242. godine od kralja Bele IV. i kraljice Marije. Već u dobi od deset godina predana je u samostan dominikanki Svete Marije koji se nalazio na Dunavu u blizini grada Bude. Taj samostan je utemeljio njezin otac. U tom samostanu se Margareta već 1254. godine zavjetovala.

 Gajila je pobožnost prema Presvetoj Euharistiji i Muci Isusovoj. Rado je čitala Sveto Pismo. Njen duhovni vođa je bio dominikanac otac Marcel. Posebno je nasljedovala Isusa i Bogorodicu u svetom siromaštvu. Bila je obdarena posebnim nadnaravnim darovima. Bila je jedna od najvećih srednjovjekovnih mistika.

Umrla je 18. siječnja 1270. godine u samostanu na otočiću u blizini Budima. Taj se otok po njoj zove Margaretin otok. Njezin grob su počeli posjećivati brojni vjernici i hodočasnici iz raznih krajeva. Zaredala su se i brojna uslišanja molitava i čuda. Puk je Margaretu štovao kao Sveticu. Zbog navale Turaka relikvije ove velike čudotvorke su prenesene u Bratislavu.

Papa Pio XII je proglasio Margaretu svetom 1943.