Sveti Ignacije Klement Delgado

Sveti Ignacije Klement Delgado

dominikanac, biskup i  mučenik

(1762. - 1838.)
spomendan 12. srpanj

Sveti Ignacije Klement rođen je u Villa Felice blizu Saragoze (Španjolskoj) 23. studenog 171762. Mlad je ušao u dominikanski samostan u Calatayud u Pokrajini Aragoniji. Zavjet eje položio 1781. Studirao j ena poznatom Orihuela fakultetu, a nakon ređenja se opredjelio za misionara. Najprije je djelovao na Filipinima. Potom je prešao u Vijetnam, gdje je bio izabran za provincijalnog vikara, a zatim 1794. imenovan je biskupom. . Delgado je gotovo 50 godina radio u Tolkinu. Godine 1838. bio je zarobljen. Delgada su stavili u kavez te potom u zatvor s kriminalcima.
Pokušali su zastrašivanjima i mučenjima od njega saznati gdje su ostali kršćani, vjeroučitelji i svećenici, ali to nisu uspjeli. Zbog toga je biskup, starac od 86 godina, radije podnio mučenje, koje ga je na kraju i odvelo u smrt, nego da izda svoje vjernike i suradnike. Određena mu je smrtna kazna te su ga ostavili pod vrelim ljetnim suncem u kavezu. Bio je lišen čak i najjednostavnijih potreba. Kada su došli vojnici i odsjekli mu glavu, on je već bio mrtav jer je ranije preminuo. Ostatke su mu bacili u rijeku, a ribari su spasili relikvije.

Blaženim ga je proglasio 27. svibnja 1900. papa Lav XIII, a Papa Ivan Pavoa II. 19. lipnja 1988. Ignacija i druge mućenike u Vijetnamu proglasio svetim.