Sveti Andrija Alfred Bessette

brat  pomoćnik, redovnik

(1845.-1937.)
spomendan 6. siječnja

 


redovnik, štovatelj Sv.JosipaRodio se 9. travnja 1845. u blizini sela Saint-Gregorie-d'Iberville, u nadbiskupiji Montreal, u kanadskoj pokrajini Quebec. Bijaše on osmo od dvanaestoro djece svojih roditelja. Krsno ime mu je Alfred. Brzo je ostao bez oca i majke. Prihvatila ga je tetka. Znao je samo čitati i pisati. Dobro je poznavao katekizam. Da bi zaslužio svagdašnji kruh obavljao je razne zanate kako u Kanadi i susjednim Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 1870. stupio je kao brat u Družbu svetog Križa i dobio redovničko ime Andrija. Uz službu vratara obavljao je i mnoge druge poslove.

U svojoj sobi uz prozor koji gleda prema kraljevskom brežuljku (Mount Royal) smjestio je Andrija kip Svetog Josipa. Kraj kipa je uvijek gorjela svjetiljka sa uljem. Bratu Andriji su dolazili mnogi nevoljnici i bolesnici. Bolesnike je brat Andrija pomazivao uljem sa svjetiljke uz kip Svetog Josipa. Mnogima je bilo lakše, a neki su ozdravili. Širilo se sve više štovanje Svetog Josipa. Napravljene su i medaljice u čast Svetog Josipa za brojne štovatelje.

Darovima što ih je prikupio brat Andrija i od prodaje medaljica Družba svetog Križa je na Mount Royalu podigla kapelicu u čast Svetog Josipa koja je blagoslovljena 1904. Kako je naglo rastao broj hodočasnika nužno je trebalo podići veliko svetište. Velika ljubav štovatelja Svetog Josipa podiglo je veličanstvenu baziliku, glavno svetište Svetog Josipa u svijetu u

Montrealu.

Preminuo je 6. siječnja 1937. u Montrealu. Papa Ivan Pavao II proglasio je brata Andriju blaženim 23. svibnja 1982. a papa Benedikt XVI. Proglasio ga je 17. listopada 2010. svetim.