Blažena Paulina Mallinckrodt

djevica, redovnica

(1817-1881)
spomendan 30. travnja

 


redovnicaRodila se 3. lipnja 1817. u Mindenu, a od god. 1839. živjela je u Paderbornu u Westfaliji. Nakon duge karitativno-socijalne djelatnosti, da je nekako ovjekovječi, osnovala je godine 1849., po Božjem nadahnuću, Institut sestara kršćanske ljubavi. Paulina je bila sestra glasovitoga katoličkog političara Hermana von Mallinckrodta koji je u doba Kulturkampfa uz Windhorsta bio u Njemačkoj u katoličkom taboru najpoznatija ličnost. Zvali su ga "westfälische Ehrlichkeit" - tj. vestfalsko poštenje, a bio je simbol svega onoga čestitog u njemačkome narodu. Njegovu sestru smatrali su pak tipičnom katoličkom ženom Njemačke. Ona je bila dostojna svoga slavnoga brata.

Paulina je također bila izvanredna karitativna radnica koja se može mirne duše staviti uz bok velikih apostola kršćanske ljubavi. Njezina se ljubav protezala na bolesnike, slijepce, siromašnu djecu. Tu je ljubav prema potrebnima nosila u srcu već od najranije mladosti. Kasnije joj je pridružila i odgojiteljsku aktivnost. Kao generalna poglavarica nove družbe uspjela joj je dati tako čvrste temelje da je mogla izdržati potres i krizu što Katoličkoj crkvi u Njemačkoj prouzroči Kulturkampf. Taj protukatolički pokret što je Katoličkoj crkvi zadao mnogo udaraca raspustio je i kuću maticu Sestara kršćanske ljubavi i ona bî godine 1876. prenesena u Mont-St-Guibert u Belgiji, gdje ostade sjedište družbe sve do g. 1887. Sestre su se razišle po kneževini Lichtenstein, po Češkoj, Italiji i Americi. I sama je blažena utemeljiteljica dvaput onamo putovala.

Bl. Paulina se kasnije sa sjedištem družbe vratila u svoj Paderborn, gdje je 30. travnja 1881. umrla na glasu svetosti. Već tada je njezina redovnička zajednica brojila 45 kuća u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te 492 sestre. Danas broji preko dvije tisuće sestara. Poslije završenog biskupijskog postupka otvoren je 29. svibnja 1958. i apostolski proces za Paulinino proglašenje blaženom. Postulator kauze bio je franjevac o. Antun Cairoli, koji vodi i kauzu pape Ivana XXIII. Paulinu Mallinckrodt blaženom je proglasio 12. travnja 1985. papa Ivan Pavao II.

Duhovne kćeri Pauline Mallinckrodt djeluju i na promicanju duhovnih vježbi, pa i na tom području vrše vrlo lijep apostolat. Pomoći bližnjemu da se duhovno uzdigne, također je važna stvar. I time mu se čini veliko djelo ljubavi. Stoga se i djela milosrđa dijele na tjelesna i duhovna. Blago onome tko ih čini jer će primiti obilnu plaću od Gospodina! Preko njih se izvršuje velika Gospodinova zapovijed ljubavi.