Sveta Marija Ruža Molas y Vallvé

djevica, redovnica, utemeljiteljica

(1815–1876)

spomendan 11. lipnja

 


redovnica, utemeljiteljicaU nedjelju 8. svibnja 1977. u bazilici Sv. Petra u Vatikanu Pavao VI., okružen kardinalima, biskupima i vjernicima, osobito iz Španjolske, proglasio je blaženom utemeljiteljicu kongregacije Sestara naše Gospe od utjehe za dvorbu bolesnika i potrebnika, Mariju Ružu Molas y Vallvé. Svečanost službenog proglašenja svetom zbila se 11. prosinca 1988., a predvodio ju je sveti otac Ivan Pavao II. Novu sveticu možemo nazvati velikom nositeljicom i širiteljicom utjehe. Ona ju je donosila žalosnima, bolesnima, progonjenima, zapuštenima, svima onima koji su trpjeli od bilo koje nevolje i bili željni utjehe, osjećali potrebu da im pristupi netko tko zna tješiti i riječima i djelotvorno. Svojim tješiteljskim djelovanjem postala je živo svjedočanstvo da Bog uvijek tješi siromahe i rastužene. Ona je bila kao prorok »koji prorokuje, govori ljudima: uzdiže ih, opominje i tješi« (1 Kor 14,3).

Sveta Marija Ruža rodila se 24. ožujka 1815. u Reusu kod Tarragone u Španjolskoj. Već je djetinjstvo i prvu mladost provela u djelima pobožnosti i milosrdne ljubavi, a time će nastaviti cijeli život, samo uvijek sve više i savršenije. Godine 1841. stavila se posve u službu bolesnika, zaposlivši se u bolnici i obukavši odijelo Sestara od ljubavi, jedne mjesne ženske družbe. God. 1849. gradska uprava u Tortosi povjerila joj je vodstvo Kuće milosrđa, a zatim i gradsku bolnicu, kraj koje g. 1851. osniva školu i sklonište za siromašnu djecu. Godine 1857. stavila je pod crkveni autoritet svoju kongregaciju Sestara naše Gospe od utjehe, koju je osnovala i namijenila joj karitativnu zadaću da, poput milosrdnog Samarijanca, pruža pomoć svima onima koji su na životnome putu izranjeni.

Marija Ruža u svojoj velikoj samilosti prema čovjeku patniku osnovala je još nekoliko novih kuća i centara za socijalnu pomoć. Sveto je umrla u Tortosi 11. lipnja 1876. Družba joj je dobila pohvalni dekret Svete Stolice g. 1888., a konačnu potvrdu 1891. U Crkvi se zapalilo novo svetačko svjetlo. Ono nas sve zove na djela ljubavi, milosrđa i utjehe prema ljudima.