Blaženi Emanuel Gomez Gonzalez

Blaženi Emanuel Gomez Gonzales

svećenik, misionar i mučenik

( 1877. - 1925)
spomendan 21. svibanj

 

Emanuel Gómez González rodio se 29. Svibnja 1877. U San Jose de Ribertone u Španjolskoj. Bio je sin Jose i Josefina. Kršten je dan  nakon njegova rođenja .. On je primio 24. Svibnja 1902, primio je svećenički red u svom domu biskupije TUI-ja, gdje je radio  dvije godine. Nakon toga par godina je djelovao u susjednoj portugalskoj biskupiji.  U Brazil je otišao 1915. U prosincu 1915 je nastupio u sjevernom dijelu biskupije Santa Maria u župi Nonoai.. On je podigao škole i domove za beskućnike, radionice za mlade i stanove za siromašne. On je također vodio brigu o "Kaingang Indijancima" u izoliranim naseljima.

Biskup Santa Marije zamolio je španjolske svećenike da posjete Teuton kolonije u Tres Passos šumi, blizu urugvajske granice. Nakon što je proslavljen Veliki tjedan u župi Nonoai, unatoč tome što je područje bilo prepuno revolucionarnih pokreta, Blaženi Emanuel je krenuo na ovo opasno misijsko putovanje, u pratnji svog hrabrog ministranta i štićenika, Adília.
Tijekom putovanja svećenik je zaustavljen u Palmeriji, gdje je podijelio sakramente i poticao mjesne revolucionare na međusobno poštivanje. Najgori ekstremisti nisu cijenili njegovu poruku niti činjenicu da je on bio zaslužan za kršćanski pogreb žrtava mjesnih bandi. Na Emanuela su počeli gledati sa sumnjom.
Nastavljajući svoje misijsko putovanje, 20. svibnja 1924. on se opet zaustavio usput tražiti upute i slaviti svetu Misu. Želeći donijeti Božju milost i naviještati Radosnu vijest, gorljivi misionar nije pazio na upozorenja mještana, koji su njega i njegovog pratitelja pokušali odvratiti od ulaska u šumu.
Prihvatio je "ljubaznu pomoć" pripadnika militantne skupine koji su se ponudili otpratiti ih u Tres Passos. Na taj način su pali u zamku koja je bila pripremljena za njih te su odvedeni na osamu u šumu, gdje su ih dan kasnije 21. svibnja 1924. vezali za stabala i pucali u njih.
Četiri dana poslije stanovnici Tres Passosa pronašli su njihova tijela još uvijek netaknuta.
Njihovi ostaci su pokopani u blizini i tamo su bili 40 godina.
Godine 1964. njihova tijela su ekshumirana i prevezena u župnu crkvu Nonoai, a spomenik je podignut na mjestu njihova mučeništva.
Dana 16. prosinca 2006. papa Benedikt XVI. proglasio je dekret o mučeništvu ove dvojice vjernih sluga Kristovih, ubijenih zbog mržnje na vjeru.