Sveti Antun Fantosati i drugovi

franjevac, biskup, misionar i mučenik

(1842.-1900.)
spomendan 7. srpnja

 


franjevac,biskup, misiomar, mučenikBlaženi Antun Fantosati rođen je 16. listopada u Trevi (Italiji). Stupio je u Franjevački red  te je bio na studiju u samostanu Cereoto kraj Spoleta. Za svećenika je zaređen 1865. Godine 1867. bi premejšten u samostan Svetog Franje iz Ripe zu Rimu. Odmah je te godine poslan u misije u Kinu. Stigao je u La-ho-Kow, centralni grad sjeverne provincije Hubei. Tu djeluje kao svećenik. Godine 1878. otvara  sirotište uz koje posvećuje crkvu Presvetog Srca Isusova. Godine 1888. pohađa domovinu te hodočasti u Lurd i Svetu Zemlju. Godine 11892. imenovan je biskupom i apostolskim vikarom za srednji Hunan.

Nakon što su ustanici bokseri likvidirali misionara franjevca Cesidija Giacomantonija, bijaše uhićen Antun Fantosati zajedno sa subratom Josipom Marija Gambaro.  Njihova su tijela 7. srpnja 1900 u Heng-tchio (Kini) raskomadali, spalili a pepeo rasturili.

Papa Pio XII je 24. studenog 1946. biskupa Antuna Fantosati zajedno sa drugim mučenicima Franjevačkog reda u Kini proglasio blaženim. Papa Ivan Pavao II je 1. listopada 2000. je blaženog Antuna  zajedno sa drugim mučenicima u Kini proglasio svetim.