Blažena Marija Gabriella Sagheddu

Blažena Marija Gabriella Segheddu

djevica , cistercitka

(1914. - 1939.)
spomendan 23. travnja


Blažena Marijaa Sagheddu rođena je 17. ožujka u Dorgali, Sardinija, u obitelji pastira. Svjedoci iz doba djetinjstva i adolescencije govore o njoj kao djevojci svojeglave, kritičke, prosvjedujuće i buntovne naravi, ali, paradoksalno, s jakim osjećajem dužnosti, odanosti i poslušnosti: „Ona će reći 'ne', ali će obaviti zadatak odjednom.“

Ono što je svatko primijetio jest promjena koja je uslijedila kada joj je bilo 18 godina. Malo-pomalo postala je nježna, a njezini izljevi temperamenta su nestali. Postala je više zamišljena i jednostavna. Duh molitve ljubavi rastao je u njoj zajedno s novom osjetljivošću za Crkvu i potrebe apostolata. Uskoro se priključuje Katoličkim akcijama koje su bile pod pokroviteljstvom Crkve i u sklopu pokreta mladih.
U 21. godini života odlučila je posvetiti se Bogu te je ušla u cistercitski samostan Grottaferrata.
Nakon toga znala bi jednostavno reći: „Sada neka učine ono što žele sa mnom!“ Ipak, kao redovnica živjela je samo tri i pol godine.
Njezina nadstojnica samostana, Majka Maria Pia Gullini, imala je otvorenosti za ekumenska nastojanja i želju za rad na jedinstvu kršćana. Kad je to objasnila sestri Mariji Gabrielli ona se odmah uključila te ponudila svoj mladi život kao žrtvu na nakanu za postizanje jedinstva među kršćanima. Toj odluci ostala je vjerna do kraja života i svakodnevno ju je svjedočila.
Na dan kada je to obećala oboljela je od tuberkuloze, iako je do tada bio iznimno zdrava. Nakon 15 mjeseci patnje, u večernjim satima 23. travnja 1939.Gabriella je završila svoju dugu životnu borbu. Njezina smrt bila je znak i vjernicima drugih kršćanskih vjeroispovijesti, a znakovito je da je ubrzo uslijedio priliv zvanja tijekom sljedećih godina.
Njezino tijelo pronađeno je netaknuto 1957., a sada počiva u kapeli samostana Vitorchiano. Blaženom ju je, zbog njezinog svjedočanstva vjere i nastojanja oko jedinstva kršćana, proglasio papa Ivan Pavao II. 25. siječnja 1983. u bazilici Svetog Pavla izvan zidina. Bilo je to 44 godina nakon njezine smrti, na blagdan Obraćenja sv. Pavla i posljednjeg dana u tjednu molitve za jedinstvo kršćana.
Smatraju je zagovornicom i zaštitnicom protiv smrti roditelja, bolesti i siromaštva.
Njezin spomendan slavi se 23. travnja.