Blažena Pierina Morosini

mučenica čistoće

(1931.-1957.)
spomedan 6. travnja

mučenica čistoćeKćerka Roguea Morosinija i Sare Norris, Pierina Morosini rođena je 7. siječnja 1931. u blizini gradića Bergama u Italiji. Njena obitelj bila je vrlo siromašna tako da ni unatoč svojim dobrim ocjenama i izuzetnoj inteligenciji nije nastavila školovanje. U jedanaestoj godini napušta školu kako bi pohađala tečaj krojenja. Svakodnevno je išla na Svetu  Misu i utjehu je uvijek imala u molitvi. S petnaest godina odlučila je pristupiti Trećem redu franjevki, te položiti zavjete siromaštva, čistoće  i poslušnosti. Blažena Pierina je u crkvi  držala vjeronauk, skupljala milodare za sjemenište te pomagala i drugim poslovima. U svom kratkom životu, živjela je časno i posvećeno. Nikada se nije žalila i sve je prihvaćala kao Božju volju. Veliki trenutak u njenom životu bio je kada je u Rimu nazočila beatifikaciji Marije Goretti, pri čemu je izjavila da bi joj bila velika čast umrijeti baš kao i ta blaženica.
Jednoga dana kada se vraćala kući, napao ju je dvadesetogodišnji muškarac, želeći je silovati. Pierina je uzela kamen, te ga htjela njime udariti, međutim napadač joj ga uzeo i njime ubio. Na putu ju je pronašao brat Santo, te pozvao župnika koji joj je odmah dao posljednju pomast nakon čega je odvezena u bolnicu u Benventu. Preminula je 6. travnja 1957.
Beatificirao ju je papa Ivan Pavao II.  4. listopada 1987 rekavši kako je blažena Pierina simbol čistoće u nasilnom modernom svijetu.