Blažena Margareta Rutan

Blažena Margareta Rutan

redovnica, mučenica

(1734-1794.)

 spomendan 9. travnja


Margareta (Marguerite) Rutan rođena je 1734. u Metzu (Francuska). Roditelji su joj bili uzorni kršćani koji su svoje 15-ero djece odgajali u skladu s tim vrijednostima. O njezinom ranom životu nema mnogo podataka.
U svojoj 21. godini odlučila je ući u novicijat Kćeri milosrđa u Parizu. Svoj život je posvetila službi siromašnima, bolesnima i potrebitima. Kada je biskup iz Daxa zamolio sestre da preuzmu brigu za bolnicu u ovom gradu, sestra Margarita se odazvala te je ubrzo postala nadglednica bolnice, ali i nadstojnica sestrama u gradu.
Mnogi je smatraju utemeljiteljicom socijalnog rada u Daxu jer je otvorila školu, brinula o napuštenim djevojkama te pružala nadu onima koji su ostali bez nje. Ljudi su je poštovali, voljeli i podržavali njezin nesebični rad.
Kada su godine 1792. sestre u Daxu bile optužene za krađu, s. Margareta je obaviještena o optužbi te je stala u obranu svojih sestara. S obzirom da se vlastima nije svidjela ta reakcija i odanost vjeri dobili su odličan izgovor da je zatvore. Već dvije godine poslije, 9. travnja 1794., osuđena je na smrt. Pogubljenje giljotinom nastupilo je istoga dana.
Iako je svoj život posvetila dobrim djelima i Bogu, upravo zbog svoje katoličke vjere i odanosti Crkvi bila je pogubljena.
Blaženom ju je 2011. proglasio papa Benedikt XVI.