Sveti Narcis Jeruzalemski

biskup

(100.-212.)
Spomendan 29. listopada

BiskupSveti Narcis bio je biskup Jeruzalema s kraja II. i početka III. stoljeća. Zbog optužbi za zlodjelo koje nije počinio povukao se u pustinju. Nakon nekog vremena dokazalo se da je Narcis bio nevin. On se tada vratio u svoju biskupiju, stariji i jači i sa još većim oduševljenjem nastavio svoju službu.

Eusebije (biskup Cezareje-Palestine 263.-339.) nas uvjerava da su Kršćani njegovog doba očuvali sjećanja na nekoliko čuda koje je Bog učinio preko svetog Narcisa. Jedno od njih ide ovako; Jedne godine na Uskršnje jutro đakoni nisu imali ulja za svjetiljke u crkvi, a bile se prijeko potrebne taj dan u crkvi. Narcis je poslao one koji su se brinuli o svjetiljkama da otiđu donijeti malo vode iz obližnjeg bunara. Nakon što su oni donijeli vodu, on je predano molio nad vodom i nakon toga rekao im da uliju vodu u svjetiljke; što su oni i uradili. Voda se umah pretvorila u ulje, na sveopće zaprepaštenje svih prisutnih. Nešto tog čudesnog ulja se čuvalo tu kao uspomena na čudo koje je Bog preko svetog Narcisa učinio.

U starosti je sveti Narcis molio Gospodina da mu pošalje biskupa koji bi mu pomogao u službi. Odgovor na njegove molbe došao je u osobi sv. Aleksandra Kapadočanskog. Zajedno su neko vrijeme upravljali biskupijom, a Narcis je doživio 116. godina.