Sveti  Telesfor

papa i mučenik

(125-136.)
spomednan 5. siječnja

papa i mučenikRođen je u Terranova u Kalabriji u grčkoj obitelji, te da je prije dolaska u Rim dulje vremena živio kao pustinjak u Palestini i u Egiptu. Moguće je da je bio među pustinjacima na brdu Karmel, pa su ga i karmelićani ubrojili među svoje Svece. U špiljama, gdje je živio u siromašnoj osami, glasovi o herezama su dopirali samo kao daleka jeka.

Pontifikat mu je započeo u vrijeme vlasti cara Hadrijana, a završio u doba Antonina Pia. Budući da je središte Carstva bilo plodno tlo za širenje raznih ideja, u Rim su se u to vrijeme doselili brojni heretici. Glavni krivovjerni nauk toga doba bio je gnosticizam kojem se Telesfor odlučno protivio, jer je držao da bi on mogao odvući kršćanstvo prema misticizmu vrlo udaljenom od stvarnosti. Najviđeniji predstavnik ovog nauka bio je Valentin koji se upravo u tom razdoblju iz Egipta preselio u Rim, gdje se oko njega kroz više od dvadeset godina skupio veliki broj sljedbenika.

Na temelju podataka što ih donosi Liber pontificalis, zaključuje se da je upravo Telesfor uveo polnoćke, jutarnje Mise i liturgiju trećeg časa o blagdanu Božića, slavljenje Uskrsa u nedjelju, post u korizmi (za svećenike sedam tjedana pred Uskrs, te pjevanje himna Gloria –Slava Bogu na visini što ga je prema nekim izvorima sastavio sam Telesfor. Umro je kao mučenik pri kraju vladavine cara Hadrijana.