sveta Benedikta Cambiagio Frassinello

Sveta Benedikta Cambiagio Frassinello

redovnica, utemeljiteljica

( 1791. - 1858.)
spomendan 21. ožujka

Benedikta (Benedetta) Cambiagio Frassinello rođena je 1791. u Langasou (Italija). S obitelji se preselila u Paviju kada je imala 13 godina. U to vrijeme je počela čitati biografije svetaca i knjige s tematikom kršćanskog nauka te iskazivati ljubav prema vjeri.
Kada joj je bilo 20 godina osjetila je duhovni poziv te je poželjela postati redovnica. Međutim, zbog želje svojih roditelja 1816. odlučila se udati za Giovannija Battistu Frassinellija.
Par je živio u „normalnom“ braku dvije godine, ali je Giovanni, impresioniran Benediktinom svetošću i željom za redovničkim životom, pristao živjeti u braku čistoće i nevinosti. Živjeli su kao brat i sestra, a ne kao supružnici.
Kada je Benediktina mlađa sestra Maria oboljela od teške bolesti ona je preuzela svu brigu o njoj. Maria je umrla 1825., nakon čega je Giovanni odlučio postati svećenik te je zaređen, a Benedikta je ušla u uršulinsku zajednicu Capriolo.
Već sljedeće godine, zbog boležljivosti, Benedikta se morala vratiti kući. U Paviji je nakon kratkog oporavka, uz biskupovo odobrenje, počela raditi s djevojkama kojima je trebala pomoć pri pronalasku ispravnog životnog puta. Kao potporu i ispomoć u poslu biskup je poslao Giovannija koji je rado preuzeo dodijeljenu ulogu. Zajedno su radili s napuštenim djevojkama omogućavajući im školovanje i dajući potporu.
Njihov nesebični rad je doprinio razvoju Pavije. U radu su im pomagale volonterke koje su morale živjeti prema određenim kršćanskim pravilima koje je sestra Benedikta propisala.
Nakon preseljenja u Genovu 1838. Benedikta je nastavila raditi s potrebitim djevojkama te je na osnovala družbu Benediktinki providnosti. Glavni cilj družbe bio je obrazovanje mladih djevojaka, a u cijeloj Italiji se javila očita potreba za ovakvim radom.
Danas je družba aktivna u: Italiji, Španjolskoj, Burundiju, Obali Bjelokosti, Peruu i Brazilu, a rade u korist mladih, siromašnih, bolesnih i starijih osoba.
Sv. Benedikta je radila i promicala ciljeve družbe koju je utemeljila sve do svoje smrti 21. ožujka 1858. Blaženom ju je proglasio 10. svibnja 1987. papa Ivan Pavoa II, a 19. svibnja 2002 je od istog pape proglašena svetom,