Blaženi Jakov Cusman

Blaženi Jakov Cusmano

svećenik, utemljitelj

( 1834. - 1888.)
spomendan 14. ožujka

Jakov Cusmano je rođen 1834. u Palermu (Italija). Zbog majčine rane smrti o njegovom odgoju brinula je starija sestra Vincenzina. Od ranog djetinjstva pokazivao je izraženu osjećajnost za ljude u patnji. Završivši osnovno i srednje školovanje upisao je studij medicine kako bi mogao pomagati ljudima. Kada je počeo raditi svoje vrijeme je najviše poklanjao siromašnima i potrebitima te je ubrzo postao poznat kao „doktor siromašnih“.
S vremenom je njegov duhovni poziv bivao sve jači te je mladi doktor odlučio svoj stečeni poziv upotpuniti odazivanjem na duhovni. Za svećenika je zaređen 1860.
Sedam godina nakon ređenja otac Jakov je nadošao na ideju da ustanovi red sačinjen od laika i Bogu posvećenih osoba oba spola. Rad kongregacije, poznate pod imenom Boccanisti, bio je usmjeren na pomoć siromašnima. Gradili su bolnice, sirotišta i staračke domove, brinuli su o siromašnima, bolesnima, napuštenima i siročadi. Otac Jakov je od „doktora siromašnih“ postao „otac siromašnih“. Boccanisti, misionari i liječnici za siromašne, sada su rasprostranjeni diljem svijeta.
Njegov naporni životni ritam ostavio je traga na njegovu zdravlju koje je bivalo sve krhkije. Iako je nekada morao ležati u krevetu zbog vrućice, slabosti ili grčeva, nije se predavao te je, unatoč bolovima koje je osjećao, planirao svaki dan kako što više pomoći siromašnima i nemoćnima. Nažalost, njegovo „zapostavljanje“ samoga sebe uzelo je danak te je preminuo na glasu svetosti 14. ožujka 1888. u Palermu.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 1983. blaženim.