Sveti Gelazije I.

papa

(492. – 496.)
spomendan 21. studenoga

papaGelazije I. rođen je u Rimu, porijeklom Afrikanac. Prema tradiciji bio je mnogo veći erudita od svoga prethodnika Lava I. Velikog iako je ovaj kasnije proglašen crkvenim učiteljem
Gelazijeva karijera je započela sa papom Feliksom I. koji je Gelazija postavio kao voditelja papine kancelarije. I ni jednu odluku Feliks nije donosio bez savjetovanja sa učenim Gelazijem. Nakon smrti Feliksove 1.III. 492 postaje papom. Gelazije je prekinuo diskuiju o dvije vlasti na zemlji - carska i papinska. Gelazije je ustvrdio u pismu caru Anastaziju u završnim riječima pisma: „ I zato povlačim crtu i ukazujem da se nitko ne smije uzdignuti iznad vlasti onog čovjeka, koji po volji Kristovoj , širi Kristovu riječ nad sve ljude...“ Ova jasna i neustrašiva izjava je "magna carta" sredovjekovne papinske vlasti.
Od novih vladara traži pomoć, a svećenike stalno upozorava da od svih dobara četvrtinu moraju podijeliti siromasima. Svećenstvu je upućen vrlo značajan dekret o prikupljanju pomoći za pastoralnu aktivnost, za gradnju, uređenje, obnovu i posvetu crkava.  Radi ovakve karitativne djelatnosti nazvan je „Otac siromašnih“. Više pisma je uputio biskupima na Balkanu, da se suprotstave utjecaju Carigrada.                         Gelazijevo ime usko je vezano uz liturgiju. Uveo je u Misu  Kyrie eleison, autor je  osamanest spisa  a odnose se na borbu protiv svetkovanja proljetnih Luperkalija. To je bila svetkovina karnevalskog oblika, pa je papa Gelazije smatrao da je taj ostatak poganskog svetkovanja  te treba prekinuti.  U obrede za mrtve uvodi zaziv: Requiem aeternam – Pokoj vječni.
Vladao je 4 godine Crkvom. Umro je 21. XI 496 oplakivan od rimskog naroda i klera kao strog, ali vrlo pravedan čovjek. Grob mu nije poznat.