Sveti Kornelije

papa, prognanik, mučenik

(251. – 253.)
spomendan 16. rujan

 


papa, prognanikZa Crkvu je bilo teško doba kad je Kornelije, god. 251. izabran za rimskoga biskupa. Nije preuzeo na se baš laku baštinu. Novacijan, veoma nadaren i utjecajan rimski teolog i svećenik, bi također izabran za papu. I tako je u samom središtu kršćanstva došlo do raskola. Sporne točke nisu bile teološke naravi. Radilo se o pastoralnoj praksi. Pitanje je bilo kakav da se zauzme stav prema onima koji u progonstvu otpadoše od vjere?

 Kornelije zastupaše blaži stav. Neka se onima koji se budu iskreno kajali, opet otvore vrata Crkve. Novacijan je zastupao drukčije mišljenje. Stoga je Kornelije sazvao sinodu u Rimu koja je Novacijana i njegove pristaše isključila iz Crkve. Papa je za svoj stav dobio potvrdu s raznih strana i od onih koji su pripadali drugim mjesnim Crkvama.

Kornelije nije imao na raspolaganju mnogo vremena da radi na crkvenom jedinstvu. Kad je, naime, za Decijeva nasljednika, cara Gala, opet buknulo progonstvo protiv kršćana. Papa Kornelije je odbio prinijeti žrtvu rimskim Bogovima. Zato  papa Kornelije bijaše prognan u Centumcellae, današnja Civittavecchia, gdje je umro 14. ili 15. rujna 253. god. Tijelo mu je kasnije pokopano u Kalistovim katakombama. Pronađen je nadgrobni kamen s njegovim imenom – prvi na latinskom jeziku. Crkva ga ubraja u mučenike (kao što se časti i blaženi Alojzije Stepinac).