Sveti Lav III.

papa

(795. – 816.)
spomendan 12. lipnja

papaSveti Lav III. rođen je u Rimu. Započeo je jačanje političke moći Crkve. U znak zahvalnosti za pruženu zaštitu, šalje  Karlu Velikom  ključeve crkve Svetog Petra. Car Karlo je to shvatio doslovno te je uz dosadašnji naslov Rimskog patricija dodao sebi i naslov Branitelj Crkve. Papa Lav III. nastoji dovršiti dijalog između Rima i Carigrada, koji se odnosio na pitanje Kristova Božanstva. Rasprave su se vodile oko riječi Filioque - i od Sina, koja je bila nadodana Vjerovanju. Bizantinci su smatrali da to zadire u samu bit Trojstva. Da bi spriječio daljnje nesuglasice, papa je odredio da se riječ „Filioque“ može, ali ne mora koristiti u  Vjerovanju.  Lav III. je dao da se Nicejsko vjerovanje ugravira u srebrnu ploču kako se ne bi mijenjalo u budućnosti kako komu odgovara. Dodao je: HAEC LEO POSUI AMORE ET CAUTELA ORTHODOXAE FIDEI (Ja, Lav, stavio sam ovo za ljubav i zaštitu prave vjere).

Zbog papine očite naklonosti prema Karlu Velikome javila se protufranačka skupina. Nju su predvodila dva nećaka pokojnog pape Hadrijana, koji su i sami željeli papinski položaj.  Tijekom jedne svečane procesije, ugrabili su papu i odvukli ga u neku sporednu uličicu.  Tamo su plaćenici oslijepili papu i oštetili jezik. Obavivši svoj posao, odvukli su papu u neki samostan  i zatvorili.  Rimski martirologij spominje čudo: progledao je i ozdravio papa.  Kad su u noći došli pristaše – zdrava su ga oslobodili. Papa se uputio  u Franačku, u susret Karlu Velikom. Tražio je vojnu i političku pomoć, što mu je on obećao.  Istovremeno je potvrdio dokument po kojemu papi ne može nitko suditi.

Karlo Veliki je za Božić 800. godine došao u Rim. U Božićnoj noći, vrlo raskošno uz veliko slavlje,  papa je krunio Karla Velikog carskom krunom u crkvi Svetog Petra. Tada se klicalo: „Karlu, pobožnom caru, okrunjenom od Boga, velikom mirotvorcu Rima, život i pobjeda.! Tako je rođeno Sveto Rimsko Carstovo, koje ostaje na pozornici Europe osam stoljeća.       Lav III. je osnivač Palatinske škole iz koje će se kasnije razviti Pariški Univerzitrt. Nastavio je sa uljepšavanjem Rima i rimskih crkava. U Lateranu je uredio novi salon za bankete i primanja.

Papu Lava III. na njegovu hodočašću u mjsto San Lorenzo napadoše urotnici, koji su mu prije usmrćenja kanili iščupati jezik i iskopati oči. Zahvaljujući Božjoj Providnosti u tome nisu uspjeli jer su Lavu rane čudom zacijelile.  Zbog toga je papa Leon III. kanoniziran 1673.  i postao zaštitnikom od bolesti jezika.

Lav III. je pomogao kralju Eardwulfu od Northumbrije da se vrati na prijestolje, i pomirio je nadbiskupe Yorka i Canterburyja. Kanonizirao ga je papa Klement X. za sveca 1673. godine.