Sveti Nikola I. – Veliki

papa

(858. – 867.)
spomendan 13. studenoga

papaSveti  papa Nikola I. rođen je u Rumu, bio je  sin Teodora, rimskog uglednika. Bio je savjetnik pape Benedikta III. Nakon njega je izabran za papu Nikola I.  te je uz odobrenje i u prisutnosti cara Ljudevita II. posvećen.

Papa Nikola I. nije dopustio rastavu braka.  Kralj Loter II. je otjerao Theutbergu, jer mu nije rodila sinove –nasljendike. Uzeo je k sebi Waldradu koja mu je bila  priležnica. Da bi ozakonio tu vezu kralj saziva sinod u Metzu, koji je ozakonio novi brak. Papa Nikola se tome usprotivio, odbacio zaključke sinoda, izopćio priležnicu Waldradu, a Theutbergu proglasio jedinom krlajicom i Lortorovom ženom.

Dok se protivio samovoljnim biskupima; Zastupa je mišljene kako nitko ne može  biti  postavljen za biskupa bez pristanka pape u Rimu.

Papa Nikola I. došao je u sukob sa carigradskim biskupom Focijem  o sadržaju Vjerovanja i nekih otimanja vlasti i dobara.

Zbog optužbi germanskih svećenika protiv braće Konstantina i Metoda, apostola slavenskih naroda koji su radili na pokrštavanu Slavena. Papa ih 867. godine poziva u Rim. Oni u Rim donose kosti pape Klementa, koje su pronašli u Krimu 861. Pap Nikola I. odobrio je njihovo djelovanje. Suvremenici su veoma cijenili djelovanje pape Nikole I. koji je uspostavio svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe – 15. kolovoza.

Papa je umro 13. studenog 867. i pokopan u crkvi Svetog Petra u Rimu.