Blažena Marta Marija Wiecka

Blažena Marta Marija Wiecka

redovnica, Kći Milosrđa Sv. Vika Paulskog

(1874. - 1904.)

spomendan 30. svibnja


Marta Ana  Wiecka rođena je 12. siječnja 1874 u Nowy Wieck, Poljska, treće od 13 djece koja su rođena u bogatoj katoličkoj obitelji. U dobi od dvije godine Marta je  pala ozbiljno bolestna, a kada liječnici nisu  mogli učiniti više za obitelj u Wiecka, zamolili su Mariju, Majku Božju od Piseczno, da ju zagovara i ona se oporavila. Marta je bila  poznata kao dobrodušno, pobožno dijete koja je pomogla majci s poslovima. Često se brinula za braću i sestre. A gajila je posebnu pobožnost prema Sv. Ivana Nepomuku.

Dana  3. listopada 1866, Marta je primila  svoju prvu svetu Pričest. Od tada, Isus je postao središte njena života, pa  nikada nije oklijevala hodati 12 kilometara do župne crkve u Skarszewy na Misu

Kad joj je bilo 16, Marta želi pristupiti Kćerima  Milosrđa Sv. Vinka Paulskog u susjednom gradu Chelmo, ali joj je rečeno da  je  premlada za ulazak. Dvije godine kasnije je pokušala ponovno ući u zajednicu. Budući pruski Vlada, koja  gospodarila nad tim djelom Poljske, ograničila  broj aspiranata na vjerske zajednice u Chelmo pristupila je u samostan istog reda  u Krakov i bila je  primljena.

Marta je ušla u samostan 26. travnja 1892. Dana 12. travnja 1893, bila je odjevena kao Kćer  Milosrđa, dobila ime Marija i poslana na svoju prvu službu u bolnicu u Lvov. Tamo je brzo stekla  ugled sestre koja voli svoje pacijente i velikodušno im  služio . U 1894, ona je poslan u bolnicu u Podhajce gdje je neumorno služila bolesnima pet godina. Dana 15. kolovoz 1897 je napravio svoj prvi zavjet kao Kćer  Milosrđa, predano služiti Bogu u siromašnima.

Godine 1899 s. Marta ode u kuću svoga reda u Bochnia. Tijekom ovog perioda sestra Marta imala viđenje  Isusa na križu. Isus  ju je pozvao da izdrži nevolje strpljivo i obećao joj da će jednog dana ona će biti s Njim. To iskustvo joj je ojačalo izdržati nedaće koje nije  trebalo dugo čekati. Psihički bolestan čovjek, koji je nedavno pušten iz bolnice gdje je sestra Marta radila, pokrenuo glasine da je trudna nakon podmetnute afere s jednom od njenih pacijenata – studentom  koji je bio nećak župnika. Sestra. Marta moralia je  ostati i dalje  u Bochnia pa je vrijeme  potvrdilo njezinu nevinost..

Nakon neosnovana  skandala, sestra Marta je poslan da služi u bolnici u Sniatyn. Imala je prekrasan dar za pomoć ljudima da se izmire s Bogom, pa nitko povjeren njenoj skrbi nije preminuoi bez primanja sakramenta pomirenja.

Kao za života tako i pred smrt Blažena Marta pokazala djela nesebične ljubavi. To je u stvari bilo  to što će Nesebičnost stajati njezin život. Mladić, medicinska sestra i otac, biili su  dodijeljeni  dezinficirati sobu pacijenta oboljelog tifusom. Blažena Marta je  vidjela njegov strah i dobrovoljno  preuzela tu dužnos na sebe. No rezultat je bio taj da je obljela sama od tifusa. Mnogi su molili za njezin oporavak, pa čak i Židovi iz lokalne sinagoge održli  su posebne molitve  za njezino ozdravljenje. Nazočnima u trenutku svoje  smrti rekla je   da će u ekstazi  primiti svoga Gospodina  posljednji put u Svetoj Pričesti. Umrla je 30. svibnja 1904. u  Sniatyn i pokopana  tamo. Njezin grob ubrzo postao mjesto molitvete u godinama nakon Drugog svjetskog rata postao je simbol jedinstva od raznih kršćanskih denominacija  koje bi se tamo okupljale..

Blaženim je proglašena  u subotu, 24. svibnja 2008 u katedrali u Lvovu, u Ukrajini. kardinal Tarcisio Bertone, SDB, državni tajnik koji  je predvodio obred beatifikacije.