Blažena Marija od Isusa (Emilija)

Blažena Marija od Isusa

Emilia d’Oultremont d’Hooghvorst

redovnica, utemeljteljica

( 1818. - 1879.)
spomendan 22. veljače

Blažena Marija  od Isusa  (Émilie d’Oultremont van der Linden d’Hooghvorst)  je rođena 11. listopada  1818. u plemićkoj obitelji u Liegeu (Belgija). Njezin otac bio je grof d’Emile Oultremont de Wégimont a de Warfusée koji je, u ime belgijskog kralja Leopolda I., obavljao diplomatsku dužnost u Vatikanu. Još u ranom djetinjstvu Emilie je osjećala snažnu posvećenost euharistiji i Srcu Isusovu. Udala se 1837. za baruna d’Hooghvorsta i u braku s njim dobila dva sina i dvije kćeri. Za duhovno vodstvo obraćala se isusovcima, naročito za vrijeme duge i teške bolesti njezina muža koji je umro 1847. Nakon njegove smrti nastavila je živjeti sama sa svojom djecom bez ičije pomoći, davši Bogu zavjet čistoće.
Iako se njezina obitelj protivila, bl. Emilie je izabrala život u potpunosti posvećen vjeri. U prosincu 1854., na dan proglašenja dogme o Marijinom bezgrešnom začeću, Emilie je doživjela snažno produhovljenje te je odlučila da je redovnički život ono što treba učiniti.
S još nekoliko mladih žena, 1. svibnja 1857. u Strasbourgu (Francuska) ustanovila je red sestara Marije obnoviteljice, a već sljedeći dan položila je zavjete uzevši ime Marija od Isusa. Nedugo nakon toga i njezine dvije kćerke su ušle u red sestara koje je utemeljila njihova majka.
Dvije godine nakon utemeljenja reda majka Marija je dobila poziv od isusovačkih misionara iz Indije da sestre dođu i pomognu u misionarskom radu. Sestarski red Marije obnoviteljice polako se širio Europom, ali i svijetom.
Posljednje godine života ove blaženice bile su ispunjene patnjom i gubitcima: smrti u obitelji, brizi o sinovima, razdoru unutar redovničke zajednice... Zdravlje joj je bivalo sve krhkije te je umrla 22. veljače 1878. u Firenci. Blaženom ju je 1997. proglasio papa Ivan Pavao II.