Blaženi Charles de Foucauld

redovnik i mučenik

(1858.- 1916.)
spomendan 1. prosinca

redovnik i mučenikCharles Eugene de Foucauld rođen je 1858. u Strasbourgu, u obitelji francuske aristokracije. O njegovu djetinjstvu i odrastanju u aristokratskoj obitelji nema mnogo podataka. Pristupio je vojnoj akademiji 1876., te je kasnije postao oficir francuske vojske u Alžiru. Vojsku je napustio 1882. kako bi otišao i istraživao Maroko do 1884.
Pristupio je trapističkom redu, prvo u Francuskoj a onda i u Siriji, međutim 1897. napušta i taj red kako bi slijedio nedefinirano vjersko zvanje u Nazaretu. Počeo je s osamljeničkim životom molitve u blizini samostana Klarisa, te su mu predložili da se zaredi. S 43 godine zaredio se u Viviersu u Francuskoj nakon čega se vraća u Alžir, u Saharu te živi pustinjačkim životom. Živio je u blizini marokanske granice u maloj kućici koja je kasnije postala bratovština. Charles je bio dobar i gostoljubljiv čovjek te je pružao dobro svima bez obzira na religiju, etničku pripadnost ili socijalni status. Nekoliko godina kasnije preselio se kako bi živio s narodom Tuareg na jugu Alžira. Naučio je njihov jezik, te radio na njihovom rječniku i gramatici, posthumno objavljenima na osnovu kojih je postao poznat među berberolozima po bogatim i smislenim opisima.
Želio je osnovati novi red za života koji bi se zvao Mala braća Isusova, međutim to je postalo moguće tek nakon njegove smrti. U prosincu 1916. ubijen je ispred zajednice Tamanrasset. Usmrtili su ga prolaznici džihadisti. Beatificirao ga je papa Benedikt XVI. 13. studenog 2005. Proglašen je mučenikom katoličke Crkve.