Blaženi Titus Brandsma

mučenik

(1881.- 1942.)
spomendan 27. srpnja

mučenikAnno Sjoera Brandsma rođen je u Bolswardu u Nizozemskoj 1881. Dolazi iz vrlo pobožne obitelji. Naime, njegove tri sestre postale su redovnice, a brat franjevac. Bio je dobar učenik koji je vrlo rano osjetio svećenički poziv. Ušao je u franjevačko sjemenište kada mu je bilo 11 godina i tamo ostaje do 17- te. Međutim, zdravstveni problemi ga sprečavaju postati franjevački svećenik. Zato se nešto kasnije pridružio karmelićanima i uzeo ime Titus. Bavio se prijevodima jer je govorio nekoliko jezika. Doktorirao je filozofiju na Gregorijanskom fakultetu u Rimu kada je imao samo 28 godina. Predavao je filozofiju na Katoličkom fakultetu u Nizozemskoj. Volio je putovati, često pri tome radeći novinarske poslove.
Kada je počela, suprotstavio se nacističkoj propagandi, pokušavši odgovoriti brojne urednike novina da ne daju u svojim novinama prostora ovoj vrsti propagande. Napisao je članak u kojem je kazao kako nijedne katoličke novine ne mogu izdavati pogibeljnu nacističku propagandu i dalje se nazivati katoličkim. Nakon nekoliko godina promatranja oca Titusa, uhićen je i osuđen na zatvorsku kaznu u siječnju 1942. Nekoliko tjedana nakon uhićenja premještan je iz zatvora u zatvor. U travnju 1942. deportiran je u koncentracijski logor u Dachauu, gdje su ga svakodnevno tukli i izgladnjivali te primoravali na težak rad. Kada je postao neuporabljiv za rad eksperimentirali su s raznoraznim lijekovima koje su mu davali, a kada je postao preslab i za to ubili su ga smrtonosnom injekcijom, 26 srpnja. Njegovo tijelo je spaljeno.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. studenog 1985.godine.  Spomendan mučenika Blaženog Titusa je 27. srpnja.