Sveti Ubald (Teobald)

biskup

(1084.-1160.)
spomendan 16. svibnja

biskupRodom iz plemićke obitelji Baldassini u Gubbiju (Italija) 1084, koja je njemačkog podrijetla. Već je u djetinjstvu ostao bez roditelja. Odgojio ga je pobožni stric i usmjerio prema duhonvom zvanju. Tako je mladić najprije proveo neko vrijeme u samostanu. Godine 1114. zaređen je za svećenika. Postao je kanonik u San Mariano u Gubbiju. G. 1104. biskup Lodija pozvao ga je za suradnika u reformi crkve. G. 1129. postao je biskup. Zaredio ga je sam papa Honorije II. Miroljubiv i sućutan brinuo je za siromahe i bolesne, strogog ćudoređa, prihvatio je dobrovoljno siromaštvo, revan i u pastoralnom radu. Godine 1155. zauzeo se kod cara Fridriha I. i spasio Gubbio od pustošenja i razaranja.
Od 13. stoljeća u Gubbiju održava se svečana procesija, jedna od najživopisnijih i raskošnih te vrste. Počinje dva tjedna prije blagdana. Prirede se tri snažna hrasta koji se kao kule nose ("tre macchine"). Nose se trčeći kroz grad u "corsa dei ceri".
U Elzasu se Ubald časti kao Tebald (Theobald.
Zaštitnik: djece, zidara, klesara; protiv živčanih bolesti, epilepsije i glavobolje. Ime dolazi iz staronjemačkog i znači: odvažna misao, odvažan duh.