Blažena Marija Asunta Palotti

djevica,franjevka misionarka, mučenica

( 1878. -1905.)
spomendan 7. travnja

djevica,franjevka misionarka, mučenicaRodila se umjestancu Force u Italiji 20. kolovoza 1878. u vrlo siromašnoj obitleji s mnogo djece. Kao najstarija kći radila je teške poslove da bi pomogla uzdržavanje obitelji. Zarana je osjetila redovnički poziv, ali joj nisu dopuštali roditelji, jer je bila  potrebna u brizi za  toliku obitelj. A kad su je roditelji pustili, nisu joj mogli dati potreban miraz za ulazak u samostan.  Primljena je u  Družbu  franjevki misionarki Marijinih, utemeljenu 1877.  U samostan je bila primljena kao sestra laika, te su joj povjerili brigu oko svinja i kokoši, što je ona predano vršila.

Godine 1903. poslane su četiri misionarke u Kinu. Među njima je bila i sestra Marija Asunta. Prije puta u Kinu blagoslovio ih je sveti papa Pio X.  Krenule su iz Napulja 19. ožujka 1904.  Sestra Mariaj Asunt aje kratko vrijeme djelovala u pokrajini Šansi u mjestu Tung-eul-keu gdje joj je povjerena kuhinja u konviktu za kineske djevojčice. No ubrzo je oboljela od tifusa te je preminula u svojoj 27. godini, 7. travnja 1907. godine. Bogu se svidjelo ubrzo je proslaviti jer se oko njezina mrtva tijela uzdizao ugodan miris.

Kad je poglavarica jednom zgodom bila kod pape Pia X. u audijenciji, upitao je za sestre koje je blagoslovio za Kinu. Spomenuta je smrt i popratni miris. Papa je upitao: "A u čemu se odlikovala?" Odgovor je bio: "Bila je nezapažena, no svi smatraju da je savršeno opsluživala redovnička pravila." Papa je odogvorio. "Zar je to malo!" Naredio je da se provede crkvin postupak za beatifikaciju.

Papa Pio XII. Proglasio ju je blaženom 7. studenog 1954.