Sveti Albert Chmielowski

franjevački trećoredac, utemeljitelj Albertinaca

( 1845. - 1916.)
spomendan 25. prosinca

franjevački trećoredac, utemeljitelj AlbertinacaAdam  Chmielowski se rodio u blizini Krakowa, 20. kolovoza 1845. godine, od plemenitih roditelja Alberta i Josipe Borzyslawske.  Od roditelja je primio duboku vjeru, rodoljublje i ljubav prema siromasima. Kao dijete ostaje siroče pa se za njegov odgoj brinula rodbina. Započeo je studirati umjetnost, ali već 1863. godine sudjeluje u pobuni protiv Rusa.  Ranjen je i zarobljen, pa mu je bez anestezije amputirana noga. Poslije odlazi u Belgiju na studij građevine, ali prelazi u Pariz, a poslije u München na slikarstvo.

Kao tridesetogodišnjak vraća se u domovinu te želi svoju umjetnost i cijelo biće posvetiti na slavu  Božju. Stoga u njegovu slikanju prevladavaju religiozne teme.

U to vrijeme otkriva duhovnu i materijalnu bijedu mnogih u Krakovu. Odlučio je ne samo pomagati siromahe nego i  postati njihov brat. Sivi franjevački habit oblači 25. kolovoza 1887. i uzima ime brat Albert. Nakon godinu dana zavjetuje se na  Pravilo Trećeg reda Svetog Franje. Tada utemeljuje i Kongregaciju braće Trećeg reda Svetog Franje - slugu siromaha (Družba Albertinaca). Četiri godine nakon toga- 1891. godine, osniva i ženski ogranak te družbe- Albertinke - sa svrhom brige za napuštene žene i djecu. Organizira skloništa za siromahe, kuće za invalide i neizlječive bolesnike, a sestre šalje na rad u vojne bolnice. Zatim osniva pučke kuhinje za siromahe, vrtiće sirotišta za nezbrinutu djecu i mladež.  Dijeli kruh i odijelo, pruža krov beskućnicima. Zdravim beskućnicima nalazi posao i pomaže im da se vrate u život i društvo. Uz brigu za tjelesne potrebe nevoljnika  - brine se iza duše nesretnika.

Iscrpljen i istrošen  brat Albert umire na sam Božić 1916. godine u sirotištu što ga je sam osnovao.  Njegovu duhovnu baštinu šire po mnogim zemljama braća i sestre  njegove družbe.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je brata Alberta blaženim u Krakovu 22. lipnja 1983. godine, a 12. studenog 1989. godine proglasio ga je svetim.