Sveti Egidije Marija od Sv. Josipa

brat franjevac, redovnik

(1729. - 1812.)
spomendan 7. veljače

brat franjevac, redovnikRodio se u Tarantu (Italiji)16. studenoga 1729. godine u skromnoj radničkoj obitelji. Rano je ostao bez oca pa je marljivim radom pomagao majci podići obitelj. Osjećao je sklonost molitvi i Božjim stvarima. Kad se mama ponovno udala stupio je među franjevce alkantarince kao samostanski brat u veljači 1754.  Od 1759. godine namješten je u Napulju gdje je proveo preostale 53 godine života  kao kuhar, vrtlar, a najduže kao prosjak milostinje.  Dok je za potrebe svoga samostana od ljudi prosio milostinju, uzvraćao im je primjerom svetoga života, savjetujući ih u životnim tjeskobama, dvoreći bolesne. Ponavljao je svojim darovateljima i s kojima se susretao: "Ljubite Boga! Ljubite Boga!" S osobitom je ljubavlju bio uz umiruće, pazeći da prime svete sakramente te smirene duše pođu na drugi svijet.  Bio je žarki štovatelj Presvete Euharistije i Blažene Djevice Marije.

Umro je 7. veljače 1812. godine. Braći koja su bila uz njega rekao je: "Idem svojoj kući. Marijo, Majčice, moj Sveti Josipe - povedite me u Raj, mom Isusu!" Trebalo je odgoditi sprovod za pet dana da se udovolji zahvalnosti njegovih štovatelja.

Blaženim ga je proglasio 5. veljače 1888. papa Lav XIII. A svetim Ivan Pavao II. - 2. lipnja 1996. godine.

Među zaštitnike od bronhalne astme uvršten je jer je za života  patio od čestih napadaja gušenja i teškog disanja.  Zaziva se i kod vodene bolsti.