Blaženi Alojzije  Talamoni

svećenik, redovnik, utemeljitelj

( 1848-       - 1926  )
spomendan 20.svibnja

svećenik, redovnik,utemeljiteljAlojzije  Talamoni je rođen 3. listopada 1848. u Monzi u Italiji. Bio je drugo od šestero djece Marije Sala i Josipom Talamonija.

Kao dijete, Alojzije je često išao na Misu s ocem, a bio je i ministrant.
Pohađao je školu u oratoriju koji je funkcionirao poput škole za dječake koji su previše siromašni da bi si priuštili školovanje u sjemeništu. Bio je dobar i predan učenik, uvijek osjećajući duhovni poziv. Školovanje je nastavio u Nadbiskupskom sjemeništu u Milanu, gdje je i zaređen kada su mu bile 22 godine. Ostatak svoga života proveo je upravo u ovom sjemeništu kao profesor. Strpljivo je podnosio ponižavanje koja su mu priuštili profesori s drugih fakulteta i sjemeništa s liberalnijim idejama, smatrajući njega i njegova učenja previše tradicionalnim.
Uz sve to, on je ipak uživao poštovanje budućeg pape Pija XI. Osim posla u sjemeništu ispovijedao je i vjernike u milanskoj katedrali u koju su mu dolazili ljudi tražeći oprost grijeha i savjete jer je smatran mudrim ispovjednikom. Služio je bolesnim i starijim osobama te je, kako bi bolje pomagao potrebitima, zajedno sa sestrom Marijom Biffi Levati osnovao družbu pod imenom Milosrdnici svetog Gerarda.
Otac Alojzije Talamoni preminuo je 31. siječnja 1826. u Milanu. Blaženim ga je 21. ožujka 2004. proglasio papa Ivan Pavao II.