Blažena Marija od Isusa Deluil-Martiny

djevica, utemeljiteljica i mučenica

(1841. - 1884.)
spomendan 27.veljače

 


djevica, utemeljiteljica i mučenicaBlažena Marija od Isusa Deluil-Martiny rođena je u imućnoj francuskoj obitelji 28.svibnja 1841. u Marseilleu. Izravni je potomak službenice Božje Anne Madeline Remuzat, tako da je ovo srodstvo imalo velikoga utjecaja na njezin duhovni poziv kao i na buduće odluke. Jednom prigodom u crkvi je dobila knjižicu o Počasnoj gardi Srca Isusova. Pročitavši je nekoliko puta, odlučila je napisati pismo i poslati ga gardi. Željela je da i ona sudjeluje u nečemu tako veličanstvenom. Upravo kroz njezina zauzimanja i nastojanja, Počasna garda se počela širiti župama, a ona je bila prepoznata kao njihova prva i gorljiva zagovarateljica. Kada joj je bilo 23 godine otišla je u Ars kako bi se posavjetovala s tadašnjim župnikom Ivanom Vianneyem glede svoga duhovnog zvanja. Nekoliko godina kasnije, točnije 1868. neopozivo se predala Bogu i dala zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. Tada je uzela ime Marija od Isusa.
Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova 1873., Marija od Isusa je osnovala Družbu Kćeri Srca Isusova u Berchemu i odmah započela službu klanjanja. Ovo ustanovljavanje bilo je ispunjenje njezinih želja i plod dugog rada, predanosti i molitve. Svoje vječne zavjete položila je pet godina poslije riječima: «Sve sam dala, ostaje mi samo On».
Majku Mariju ubio je 27. veljače 1884., u vrtu samostana, antiklerikalni anarhist koji je sve vrijeme radio kao samostanski vrtlar. Svojom ranom mučeničkom smrću ostavila je za sobom čvrste temelje Družbe koja se do danas raširila diljem svijeta.
Blaženom ju je 1989. proglasio papa Ivan Pavao II.