Sveti Ljudevit Ivan Orione

svećenik, utemeljitelj misionara i misioarki

(1872. - 1940.)
spomendan 12. ožujka

svećenik, utemeljitelj misionara i misioarkiSveti Ljudevit Ivan Orione je rođen u siromašnoj obitelji u Pontecuroneu u talijanskoj provinciji Alessandriji. Kad je odrastao bio je student na Valdocco oratoriju u Torinu. Tu ga je uočio don Ivan Bosco koji ga je smatrao jednim od svojih najboljih i omiljenih učenika. S 13 godina je počeo osjećati zdravstvene poteškoće. Međutim, tri godine kasnije nazočio je smrti don Bosca te je čudesno izliječen.
Kada mu je bilo samo 20 godina ustanovio je oratorij za siromašnu djecu, a već sljedeće godine započeo je s radom strukovne škole za siromašne. Za svećenika je zaređen 1895.
Četiri godine poslije počeo je okupljati klerike i redovnike koje je nazvao Radnicima malih radova Božanske Providnosti (Piccola Opere della Divina Provvidenza). Puni imprimatur od biskupa skupina je dobila 1903. kada uzimaju naziv Sinovi Božje Providnosti.
Nakon strašnog potresa na Siciliji, tri godine svoga života posvetio je pomažući na tom području, posebno skrbeći o siročadi. Nekoliko godina poslije otišao je u Marsicu, mjesto koje je također bilo pogođeno potresom te je tamo proveo vrijeme pomažući potrebitima. Iste godine, 1915., osnovao je družbu Malih misionarki sestara milosrdnica.
Don Orione je krajem Prvog svjetskog rata počeo širiti svoj rad. Osnivao je škole, kolonije ljubavi i potpore s posebnim naglaskom na pomaganje siročadi i siromaha. Tijekom sljedeća dva desetljeća temelje ovakvih družbi je širio Italijom, ali i Amerikom.
U zimu 1940. don Orione je bio pogođen nizom teških srčanih i plućnih bolesti. Preminuo je 12. ožujka 1940. okružen svojim svećenicima suradnicima. Do danas temelji koje je utvrdio o pomaganju siromašnima, potrebitima i siročadi još uvijek ponosno stoje diljem svijeta.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 1980. blaženim i 2004. svetim.