Sveta Geltruda Katarina Comensoli

utemeljiteljica Družbe sestara Sv. Sakramenta

(1847. 1903.)
spomnedan 18. veljače

 


utemeljiteljica Družbe sestara Sv. SakramentaSveta Geltruda Katarina Comensoli je rođena 18 siječnja 1847. u Biennu u Val Camonica. Na dan rođenja su je njezini roditelji odveli u župnu crkvu te je odmah krstili. U ranoj mladosti Katarina je osjetila želju da se sjedini s Gospodinom.
U dobi od sedam godina nije mogla više odoljeti pritisku Isusovog poziva, te je jednoga dana, u ranim jutarnjim satima, otišla u obližnju crkvu svete Marije. Stojeći na ogradi, predala se Njemu i „učinila“ svoju prvu pričest. Od tada postaje sve ozbiljnija te više shvaća i upija pomisao da je Isus prisutan u euharistiji.
Privučena posvećenim životom, napustila je obitelj te se 1862. pridružila sestrama milosrdnicama. Velike nade su sestre polagale u nju, međutim, Katarina se teško razboljela te je, nažalost, bila otpuštena iz samostana.
Nakon oporavka, zbog financijske situacije svoje obitelji i, sigurno ne slučajno, postaje domaćica, prvo kod vlč. G. B. Rota, župnika Chiare, koji je nekoliko godina kasnije postao biskup u Lodi, a poslije i kod grofice Fe-Vitali.
Dvije godine poslije, na blagdan Tijelova, dala je zavjet čistoće. Ne zanemarujući svoje dužnosti domaćice, Caterina je podučavala djecu u San Gervasiu.
Dok je bila u Rimu prateći groficu Fe-Vitali, uspjela je razgovarati s papom Leonom XIII. o svojoj želji da ustanovi vjerski institut posvećenom klanjanju pred Presvetim. Papa ju je pozvao da uz to uključi i obrazovanje mladih djevojaka koje rade u tvornicama.
Uz podršku mons. Guindanija i vlč. F. Spinellija, 15. prosinca 1882., Katarina, zajedno s dvije prijateljice osniva Družbu sestara sv. sakramenta. Nova Družba je proširila svoje duboke korijene u plodno tlo molitve i poniznost. Sestre su od mons. Rota u Lavagni di Comazzo dobile kuću na korištenje, koja im je kasnije postala i matična kuća. Posvetile su svoje živote: molitvi, poniznosti, skromnosti, žrtvi i pomaganju siromašnima.
Napokon, kada je ostvarila svoj životni cilj, Geltruda Katarina Comensoli je preminula 18. veljače 1903. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom, a Benedikt XVI. svetom 2009.