Blažena Marcelina Darovska

utemeljiteljica Reda sestara Bez. Zač. BDM

( 1827. - 1911.)
spomendan 5. siječnja

 


utemeljiteljica Reda sestara Bez. Zač. BDMBlažena Marcelina Kotowicz je rođena 28. siječnja  1827. u Szulaki, u poljskoj obitelji imućnih zemljoposjednika. Bila je vrlo pobožno dijete te je voljela moliti, što njezinom ocu nije bilo jasno. Zato mu je, kada je umirao, obećala da će se udati i podizati obitelj. Obećanje je ispunila udavši se 1849. za Karola Darowskog. Međutim, njezin suprug je obolio od tifusa i preminuo tri godine nakon vjenčanja. Marcelina je ostala sama s dvoje djece, a njezin sin je umro godinu dana kasnije. Bog za nju nije imao plan obitelji, što je i zapisala: "Svjetovni život nije mi odabrao Bog. Samostan je moja prava sudbina."
U Rim je otišla 1853. te tamo srela oca Hieronima Kajsiewicza, rezurekcionista, koji je postao njezin duhovni vođa. Već sljedeće godine je položila vječne zavjete. Otac Hieronim ju je upoznao sa Jozefom Karsku, časnom sestrom s kojom se ubrzo sprijateljila. Njih dvije su željele utemeljiti vjersku zajednicu koja bi se brinula o općoj izobrazbi žena. Rezultat te želje je Red Sestara Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije.
Jozefa je godinama bolovala od tifusa, a umrla je 1860. ostavljajući Marcelinu kao nadstojnicu nove vjerske obitelji. Ona je, pak, 1863. družbu preselila u svoju domovinu. U Jazlowiecu, u Lvivskoj nadbiskupiji, otvorila je prvu školu za djevojke. Uskoro je ta škola postala važno duhovno i kulturno središte.
Marcelina se posvetila obrazovanju žena vjerujući da o tome ovisi preporod obitelji i temelj moralno zdravog društva. Svojim sestrama i učenicama naglašavala je da je Bog nad svime: istinom, uzajamnim povjerenjem i nesebičnošću. Ponudila je pomoć siromašnim radeći besplatno za osnovne škole svih samostana. Tijekom 50 godina, koliko je bila nadstojnica, otvorila je veliki broj škola i vrtića u ruralnim dijelovima zemlje.
Umrla je prirodnom smrću 5. siječnja 1911. u Jazlowiecu, ostavivši sedam samostana i više od 350 sestara u Redu kojeg je osnovala.