Blaženi Scubilion Rousseau

svećenik, lazarista

( 1797. - 1867.)
spomendan 13. travnja

 


svećenik, lazaristaBlaženi Ivan  Bernard Rousseau rođen je 3. ožujka  1797. u Annay la-Cote u francuskoj pokrajini Burgundiji. Kao dječak bio je vrlo pobožan i redovno je išao u crkvu, a kasnije je postao i katehist. Od malih nogu osjećao je poziv, a s 25 godina ušao je u novicijat u Parizu. Tada je uzeo ime Scubilion. Sljedećih deset godina proveo je u Francuskoj na različitim mjestima, gdje je radio kao učitelj.
Nakon prvog desetljeća svoga svećeničkog života, otišao je na otok Reunion u Indijskom oceanu. Tamo je radio i pastoralno djelovao među robovima. Svaku večer održavao je vjeronauk za njih i, unatoč cjelodnevnom, teškom tjelesnom radu, njegova predavanja su bila vrlo posjećena. Razvio je poseban program i prilagodio ga njihovim potrebama i mogućnostima te ih pripremao za primanje svetih sakramenata. Svi su ga voljeli i imali su izrazito poštovanje prema njemu. Nakon emancipacije robova nastavio se brinuti o njima i pomagati im prilikom prilagodbe novom načinu života u slobodi.
Posljednjih nekoliko godina svoga života, unatoč sve lošijem zdravlju, pomagao je župniku kada je posjećivao bolesne i nemoćne. Pružao je utjehu, poticao mladiće da se odvaže na svećenički poziv, a mnogi mu pripisuju i čudotvorna ozdravljenja. Preminuo je 13. travnja  1867. prirodnom smrću te su ga na otoku odmah prozvali svetim.
Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II.