Blažena Marija Alfonzina Ghattas

utemeljiteljica Družbe sestara Sv. Krunice

( 1843. - 1927.)
spomendan 22. studenog

 


utemeljiteljica Družbe sestara Sv. KruniceBlažena Marija Alfonsina rođena je 4. listopada 1843. u Jeruzalemu. Odrasla je u vrlo religioznoj obitelji u kojoj je njezin otac svaku noć okupljao susjede u svom domu kako bi mogli svi zajedno moliti krunicu. Kada joj je bilo 14 godina pristupa Sestrama sv. Josipa. U samostanu je počela dobivati poruke od Blažene Djevice Marije koja joj se i ukazala rekavši kako od nje traži ustanovljenje nove družbe na Bliskom istoku – Družbe sestara krunice.
U njezinom zadatku pomogao joj je fra Josip Tannous. Uz dopuštenje Vatikana godine 1880., sedam je mladih sestara napustilo svoju matičnu družbu, što je bio početak Sestara krunice, kako je Gospa i željela. Ova Družba imala je cilj pomagati ljudima razvojem i otvaranjem novih bolnica, škola i kulturnih centara. Godinama se razvijala i bila je prihvaćena u skoro svim zemljama Bliskog istoka, kako je ostalo i do danas.
Službeno polaganje zavjeta prvih sestara ovog reda bilo je 1884., kada ih je blagoslovio tadašnji latinski patrijah Jeruzalema. Marija Alfonsina je čitav svoj život i rad posvetila pomaganju potrebitima. Nije čak ni čekala da njoj dolaze već je tražila ljude kojima treba pomoć.
Preminula je 25. ožujka 1927. u Jeruzalemu. Družba koju je ustanovila još uvijek živi i usmjerena je osobito ženama kojima pomaže unaprijediti vlastiti život, kako ih nitko ne bi mogao tlačiti. Papa Benedikt XVI. proglasio ju je blaženom 22. studenoga 2009. čineći je time drugom blaženicom iz Palestine.