Sveti Antun od Sv. Ane Galvao

svećenik, franjevac i misionar

( 1739. - 1822.)
spomendan 23. prosinca

 


svećenik, franjevac i misionarSveti Antonio Galvao rođen je 1739. u Brazilu. Potječe iz ugledne i religiozne obitelji. S 13 godina stupa  u franjevačko sjemenište.
Nakon novicijata samostanu sv. Bonaventure u Rio de Janeiru položio je vječni zavjet 1761. Služio je u Rio de Janeiru i Sao Paulu, gdje je upoznao s. Helenu Mariju Svetog Duha, koja mu je rekla kako joj se Isus ukazuje i traži od nje da utemelji novu zajednicu. Zajedno su utemeljili Družbu Gospe Bezgrešnog Začeća Božje providnosti. U ovoj družbi su bile djevojke koje su željele živjeti religiozno, ali ne i položiti zavjete. Nakon smrti s. Helene, otac Galvao napisao je pravilnik Družbe, čiji je rad i izgradnje novih prostora nadgledao i pratio, jer se zajednica širila.
Bio je meštar novaka u Maccau u Rio de Janeiru nakon čega postaje gvardijan franjevačkog samostana u Sao Paulu. Izabran je za definitora provincije 1802. Utemeljitelj je i samostana sv. Klare u Sorocabi u Sao Paulu. Poznat je kao svetac kojemu se pridaju mistični fenomeni kao što su telepatija, predviđanje i bilokacija. Liječio je bolesne i onda kada nije bilo medicinskih sredstava za to. Jednom prilikom napisao je latinsku frazu na maleni komadić papira, zamotao ga da dobije izgled tablete i dao djevojci koja je bila bolesna i koja je trpjela jake bolove. Nakon što je popila „tabletu“, bol je prestala i čudotvorno je ozdravila. Od tada su poznate i te „tabletice“ koje narod naziva Galvao tablete, a koje danas prave časne sestre u samostanu Svjetla – kojeg je sv. Antonio za života i izgradio – i besplatno dijele.
Preminuo je23. prosinca 1822. od starosti. Pokopan je u crkvi Recolhimento da Luz, a njegov grob je mjesto hodočašća.
Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 25. listopada 1998. u Rimu, a svetim devet godina kasnije papa Benedikt XVI.