Sveti Lovro Ruiz iz Manile

laik, otac obitelji

(1600. - 1637.)
spomendan  28. rujna

 


laik, otac obiteljiLovro  Ruiz rođen je 1600. u Manili na Filipinima u uzornoj katoličkoj obitelji. Kao dječak bio je ministrant u samostanskoj crkvi u Binondu. Nakon godina ministriranja, dominikanci su ga podučavali kako bi postao kaligraf te prepisivao dokumente. Postao je stalni član Bratstva svete krunice kojeg su osnovali dominikanci.
Oženio se Filipinkom te dobio dva sina i kćer. Vodio je miran i religiozan život sa svojom obitelji. Dok je radio kao službenik u crkvi u Binondu, tadašnja vlast ga je lažno optužila za ubojstvo. Zbog optužbi je Lovro potražio azil na brodu s tri dominikanska svećenika, jednim japanskim te laikom gubavcem, koji će kasnije biti proglašen svetim, Lazarom iz Kyota. Ruiz i ostali brodom su se zaputili u Japan želeći tamo pronaći spas. Međutim, u to vrijeme kršćani su bili progonjeni na Otoku, a više od 50.000 katolika ubijeni su zbog vjere.
Ruiza i njegove suputnike nedugo nakon dolaska uhitili su i mučili predstavnici jedne od vladajućih dinastija šoguna - Tokugawa, a 27. rujna 1637. osudili su ih na smrt te odveli na „planinu mučenika“. Tamo su obješeni naopačke pod dodatnim teretom u svrhu mučenja i ostavljeni da umru tako. Dva dana nakon vješanja, Sv. Lovro je preminuo uslijed gušenja. Njegovo tijelo je spaljeno, a pepeo prosut u more.
Lovro  Ruiz je beatificiran u Manili 18. veljače 1981. tijekom posjete pape Ivana Pavla II. ovom gradu. Isti papa ga je proglasio svetim 18. listopada 1987. u Vatikanu, čineći ga time prvim filipinskim mučenikom.Sa njime su bila mučena još petnaest japanaca koji su isto proglašeni svetim.