Blažena Marija Stella Mardosewicz

i deset družica,

djevice i mučenice

(+ 1.kolovoza 1943.)
spomendan 1. kolovoza

 


djevice i mučeniceČasne sestre Svete obitelji iz Nazareta došle su u Nowogrodek 1929., gdje ih je mjesno stanovništvo odlično prihvatilo. Za vrijeme nacističke i sovjetske okupacije Poljske, sestre su se trudile vjerom davati ljudima nadu u boljitak. Nacistički terror u Nowogrodeku započeo je 1942. pogubljivanjem i zarobljavanjem Židova koji su činili polovicu gradskog stanovništva. Nijemci su ubili 9.500 Židova, a oko 550 njih su poslali u radničke logore. Nakon masakra Židova uslijedila su uhićenja Poljaka, potom njihovo ubijanje jer je Hitler imao izričitu naredbu o ubijanju Poljaka u svrhu širenja “njemačkog prostora za življenje”.
Časne sestre su anonimno izrazile želju o žrtvovanju svojih života za zarobljene Poljake, što su rekle i ocu Zienkiewiczu, kapelanu. Planovi za zatvorenike su se odmah promijenili i većina ih je poslana u radne logore, a neki su čak i oslobođeni. Nedugo nakon toga život oca Zienkiewicza bio je u opasnosti te su sestre ponovno ponudile svoje živote umjesto svećenikovog, smatrajući da je on potrebniji svijetu nego one.
Bez ikakvog upozorenja, jedanaest sestara je zatočeno i prebačeno izvan grad te pobijeno dan nakon zatočeništva 1. kolovoza 1943. Zakopane su u jedan grob, kasnije ekshumiran te se njihove relikvije čuaju u Bijeloj crkvi .
Ubijena je  sestra . Marija Stella Mardosewicz i još deset sestara : s. M. Rajmunda, s. M. Imelda, s. M. Daniela, s. M. Kanuta, s. M. Gwidona, s. M. Sergia, s. M. Kanizja, s. M. Felicyta, s. M. Heliodora i s. M. Boromea.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ih je blaženima 5. ožujka 2000.