Blaženi Franjo Spoto

Blaženi Franjo Spoto

svećenik, mučenik

(1924. - 1964.)

Spomendan 27. prosinca


Franjo  Spoto rođen je 1924. u Raffadaliju na Siciliji. Nakon provedenog djetinjstva u rodnom mjestu otišao je studirati na Institut kongregacije misijskih službenika siromašnih. Studij je završio uspješno te je 1951. postao svećenik Kongregacije. Njegov pastoralni rad u ranim danima bio je posvećen osnovnom radu razvoja Kongregacije: pomoći i obrazovanju djece, siromašnih i socijalno ugroženih. Zbog svojih sposobnosti, oštroumnosti i čvrste volje 1959. izabran je za vrhovnoga poglavara Kongregacije, kada je imao samo 35 godina. Revitalizirao je Družbu, otvarajući nove redovničke kuće, ohrabrujući duhovne pozive i vodeći misionare u Kongo.

Kako bi posjetio i ohrabrio braću, godine 1964. otputovao je u Kongo gdje je bjesnio krvavi građanski rat, te ondje sa svojom subraćom ostao zarobljen u misiji. U zarobljeništvu su ih tukli i maltretirali. Želeći zaštititi misionare ponudio je svoj život kako bi sačuvao njihov. Odveden je iz misije u šumu gdje je mučen. Patio je 11 dana prije nego što je preminuo od posljedica teških rana koje su mu nanijeli militanti. Pred smrt je smogao snage i oprostio svojim mučiteljima i ubojicama. Preminuo je 27. prosinca 1964.

Njegovi posmrtni ostaci od 1984. se čuvaju u Palermu u crkvi Presvetog Srca Isusova. Blaženim ga je 2007. proglasio papa Benedikt XVI.