Sveta Paulina od Trpećeg Srca Isusova

Utemeljiteljica Malih sestara Bezg. Začeća BDM

(1865. - 1942.)
spomendan 9. srpnja

 


Utemeljiteljica Malih sestara Bezg. Začeća BDMAmabile Lucia Visintainer rođena je 16. prosinca 1865. u Italiji. Kao i mnogobrojni Talijani krajem 19. i početkom 20. stoljeća i njezina obitelj krenula je „trbuhom za kruhom“ u Brazil. Tamo su se s još stotinjak ljudi iz rodnog sela nastanili i osnovali selo danas poznato kao Nova Trento. Kada joj je bilo 12 godina, Amabile je primila prvu pričest i od tada se posvetila župnom životu gdje je predavala katekizam djeci, posjećivala bolesne i čistila mjesnu kapelicu, a kod kuće se brinula za dvanaestero braće i sestara nakon majčine smrti. S prijateljicom je 1890. brinula o ženi oboljeloj od raka i iz ovog djela ljubavi i milosrđa izrastao je red Malih sestara Bezgrešnog začeća. Iste godine Amabile se zaredila i uzela ime Paulina Mučeničkog srca Isusova. Početkom 20. stoljeća bila je izabrana za poglavaricu reda kojeg je pomogla ustanoviti, međutim 1909. nadbiskup ju je razriješio dužnosti zbog nesuglasica unutar reda. Sestra Paulina svoj je rad potom nastavila u družbi sv. Vinka sa starim i nemoćnim osobama. Pozvana je natrag u kongregaciju Mučeničkog srca Isusova 1918.
Kako je imala dijabetes, s godinama joj je vid potpuno oslabio, a porezotina na prstu dovela je do gangrene nakon koje je uslijedila amputacija prsta, a kasnije i cijele ruke. Nakon ovih operacija sestra Paulina je potpuno oslijepila. Preminula je od raka pluća i dijabetesa u San Paolo, Brazilu 9. srpnja 1942.
Papa Ivan Pavao II. beatificirao ju je 1991., a svetom ju je proglasio 2002. u Vatikanu. Tako je sv. Paulina postala prva brazilska svetica ikada.