Blaženi Jerzy Popieluszko

svećenik, mučenik

(1947. - 1984.)
spomendan 6. lipnja

 


mučenikBlaženi Jerzy Popieluszko rođen je 14. rujna 1947. u Poljskoj. Tko je on bio? „Fanatik, Savonarola antikomunizma, tipični primjer militantnog klerikalizma“, kako ga je opisao glasnogovornik vlade Jaruzelskog. Bilo je onih koji su ga smatrali neustrašivim osporavateljem režima i borcem za slobodu. Međutim, Popieluszko nije imao ništa od političkog agitatora, pozivao je samo na kršćanske istine i unutarnju slobodu zajedno sa poštivanjem vlastite savjesti i velike patriotske tradicije Poljske. Sigurno nije bio heroj, često se osjećao tjeskobnim i umornim. Naučio je pobijediti napasti mržnje i nasilne osvete protiv nepravde i nastojao je to svjedočiti svojim životom više nego govorima.
„Pobijediti zlo dobrim“, bilo je njegovo evanđeosko geslo. Počevši od ožujka 1982. već u punom izvanrednom stanju, otac Jerzy organizira „Mise za domovinu“ koje su bile slavljene svake posljednje nedjelje u mjesecu. Bila je to tradicija iz 19. stoljeća kada je Poljska okupirana stranim silama branila svoj identitet utekavši pod plašt Crkve. Dok su zvučnici širili njegove homilije po četvrti, policija ga je nadzirala. Sa istančanim humorom otac Popieluszko je uobičajeno pozivao vjernike da mole za „one koji su ovdje po službenoj dužnosti“ zbunjujući špijune tajne komunističke službe. Tako ovaj svećenik skromnog izgleda i boležljivog stasa postaje legendarna ličnost, pozivan da propovijeda u svakom kutu Poljske.
On nije prestao biti „kapelan solidarnosti“ sve do 19. listopada 1984. kada ga je lažna prometna policijska patrola na cesti za Torun zaustavila, otela i ubila nagnječivši mu lubanju udarcima palice te bacila beživotno tijelo u hladne vode Visle.
To je za Poljsku bio strašan šok, za režim Jaruzelskog početak kraja. Postupak za beatifikaciju je započeo 1997. i zaključen je 19. prosinca 2009. sa dekretom Benedikta XVI. u kojem izjavljuje da je otac Jerzy Popieluszko ubijen iz mržnje prema vjeri. On je prvi mučenik komunističke Poljske, istinski prorok Europe, kako ga je definirao Ivan Pavao II. podsjećajući na njegovu žrtvu kao „ pobjedu života preko smrti“. Blaženim ga je, 6. lipnja u Varšavi, proglasio nadbiskup Angelo Amato.