Sveti Josip Marija Rubio Peralta

svećenik, isusovac i utemeljitelj

( 1864.- 1929.)
spomendan 2. svibnja

 


svećenik, isusovac i utemeljiteljSveti Josip Marija Rubio Peralta  rođen je 22. srpnja 1864. kao jedno od dvanaestero djece u obitelji, u Daliasu u Španjolskoj. Osjetivši poziv ušao je u sjemenište 1876. kako bi ga slijedio. Dvije godine kasnije, premjestio se u sjemenište u Granadu gdje je studirao filozofiju, teologiju i kanonsko pravo. Zaređen je za svećenika 24. rujna 1887. Nakon ređenja osjetio je poziv biti isusovac, međutim zbog spleta okolnosti, morao je čekati 19 godina kako bi ispunio tu želju. Nedugo nakon ređenja, biskup ga je pozvao u Madrid gdje je predavao metafiziku, latinski i pastoralnu teologiju u sjemeništu te je bio kapelan Sestrama sv. Bernarda.
Nakon posjeta Svetoj zemlji, ušao je u isusovački novicijat u Granadi.
Otac Rubio bio je primjeran u svom pastoralnom djelovanju, madridski biskup nazivao ga je apostolom Madrida. Bio je poznat po svom jednostavnom propovijedanju koje je potaknulo mnoge na preobraženje. Bio je odan siromašnima osiguravajući im, kad god je mogao, materijalnu i duhovnu pomoć. Pod njegovim vodstvom otvorene su besplatne škole koje su nudile raznolika znanja i zanate, također pomažući bolesnima te pokušavajući pronaći posao nezaposlenima. Otac Rubio uvijek je bio srce i duša ovakvih poslova, ali je uvijek ostajao u pozadini skrećući pozornost na suradnike. Organizirao je duhovne vježbe u najsiromašnijim dijelovima grada zato što je vjerovao kako siromašnima treba pomoći u potpunosti, duhovno i materijalno, te ih treba poticati i voljeti onakve kakvi jesu zbog ljudskog dostojanstva.
Otac Josip Marja Rubio Peralta preminuo je 2. svibnja 1929. u Aranjuezu. Papa Ivan Pavao II. beatificirao ga je 6. listopada 1985., a svetim proglasio 4. svibnja 2003.