Blaženi Jakov (Santiago) Alberione

svećenik, utemeljitelj...

( 1884. - 1971.)
spomendan 26. studenoga

 


svećenik, utemeljitelj...Blaženi Jakov (Santiago) rođen je 4. travnja 1884. u San Lorenzu di Fossanu na sjeveru Italije. O njegovu djetinjstvu do ulaska u sjemenište nema mnogo informacija. Ušao je u 1896. u sjemenište u Brau, a 1900. premjestio se u sjemenište u Albi. Krajem iste godine, odnosno u noći 31. prosinca, na večernjoj molitvi osjetio je poziv da učini nešto za ljude 20. stoljeća. Zaređen je 29. lipnja 1907. u Albi, a godinu nakon ređenja bio je nekoliko mjeseci župnik u Narzoleu. U listopadu 1908. ponovno odlazi u sjemenište, ali ovaj put kao duhovni direktor za mladež i ministrante.
Nekoliko godina poslije postao je direktor tjednika Gazzetta d'Alba.
Ovaj blaženik je bio i izdavač te je znao kolika je moć pisane riječi. Utemeljitelj je i nekoliko crkvenih redova. Od 1914. do 1959. osnovao je pet Kongregacija, četiri sekularne Institute, kao i Uniju Pavlinskih kooperatora. Sva ova utemeljenja poznata su kao Pavlinska obitelj. Sada su prisutni u više od 30 zemalja svijeta gdje se bave izdavaštvom, novinarstvom, kinematografijom, televizijom, radijom, audiovizualnom i multimedijalnom promocijom, imaju svoje studijske, istraživačke, formacijske i animacijske centre. Od utemeljenja pa sve do danas zadržali su prvobitni cilj, a to je promicanje Božje riječi kroz sve raspoložive medije zbog učinkovitosti.
Blaženi Jakov Alberione, poznat još i kao Santiago Alberione, preminuo je prirodnom smrću 26. studenog 1971. u Rimu. Zbog svojih djela i zalaganja za života papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 27. travnja 2003.